latinica  ћирилица
24/05/2024 |  16:12 | Аутор: СРНА

Хелез тражи успостављање НАТО базе у БиХ

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез затражио је током сусрета са званичницима НАТО-а у Бриселу успостављање НАТО базе у БиХ и навео да се Русији "не смије дозволити да преко западног Балкана продре у срце Европе".
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Хелез је предложио "унапређење сарадње између БиХ и НАТО, што би подразумијевало јачање одбрамбеног система БиХ и опремање Оружаних снага противоклопним и противваздушним системима кратког и средњег домета", а како би се "спријечио нежељени утицај Русије и сличних деструктивних снага на просторима на подручју западног Балкана".

Тврди да би успостављање НАТО базе у БиХ "зауставило ширење деструктивних утицаја и дало додатне гаранције стабилности, безбједности, те суверенитету и територијалном интегритету земље", саопштено је из Министараства одбране у Савјету министара.

Хелез је пренио врховном команданту НАТО снага за Европу генералу Кристоферу Каволију и замјенику начелника штаба Врховне команде НАТО снага у Европи генералу Хјуберту Катеру да је у БиХ "погоршана политичка и безбједносна ситуација", да "такве околности помажу Русији у дестабилизацији региона" и да НАТО "не смије остати равнодушан на такве активности Руске Федерације".

Он је Каволију предложио да се БиХ упути позивница за пуноправно чланство у НАТО-у и навео да би БиХ као чланица НАТО-а "учинила Савез снажнијим".