latinica  ћирилица
24/05/2024 |  15:05 ⇒ 16:36 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Резолуција о Сребреници антисрпска, кажњавају српски народ јер неће да се покори НАТО

Резолуција о "геноциду" у Сребреници коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација има јако изражен политизовани и антисрпски карактер, а иза хуманитарних разлога се крије намјера да се пуна одговорност за сукоб свали на српски народ, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Она је истакла да, самим тим, постоји намјера да се српски народ казни због његовог слободумља, независности и одбијања да се покори наредбама НАТО.

- Овај документ је такође још један неодговоран покушај Запада да ревидира историју и околности у вези са етничким сукобом на територији бивше Југославије утврди и тумачи у складу са његовим геополитичким интересима - оцијенила је Захарова.

Према њеним ријечима, резолуција ће само продубити постојеће несугласице и повећати потенцијал за сукобе на Балкану.

Она је додала да је угрожен и Дејтонски мировни споразум на ком се темељи државност БиХ.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је јуче резолуцију о Сребреници са 84 гласа за, 19 против и 68 уздржаних гласова.

За резолуцију је било више уздржаних и држава које су гласале против, укупно, него што их је било за, односно за резолуцију о Сребреници гласало је само 43 одсто земаља чланица, док је чак 57 одсто било против или уздржано.