latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вуковић: Резолуција показатељ да утицај са даљине не доприноси помирењу у региону

Предсједник Друштва лобиста Ненад Вуковић изјавио је данас да је резолуција о Сребреници, која је усвојена на Генералној скупштини УН, најбољи показатељ да утицај са даљине, поготово ако није добронамјеран, не доприноси помирењу и стабилности у региону, већ управо супротно.
Ненад Вуковић - Фото: ТАНЈУГ
Ненад ВуковићФото: ТАНЈУГ

Он је у изјави за Танјуг рекао да резолуција, која је усвојена тијесном већином, није постигла свој циљ чак и када би се прихватила тврдња да је циљ резолуције био помирење и смањивање напетости што, истиче, дефинитивно није случај.

Како је рекао, ако је прави циљ резолуције да се покаже апсолутна доминација политичког Запада у УН, ни то се није догодило што је, сматра он, посљедица лобирања Србије и српских представника.

- Кад се ради о Србији, управо лобирање и борба аргументима, изношење свих разлога због којих ова једнострана резолуција не доприноси помирењу и може да буде извор даљих напетости и проблема. Да је било праве политичке воље и да је политичка намјера била да се дође до рјешења, начин на који је доношена би био сасвим другачији - оцијенио је он.

Вуковић каже да су све земље које су пружиле отпор диктату и нису гласале за резолуцију, показале да у одређеној мјери и на одређени начин ту резолуцију не подржавају и да не вјерују да начин, вријеме и инспиратори резолуције могу да допринесу да се ситуација у региону заиста поправи.

- С једне стране смо имали увјеравања да резолуција није једнострана и да није намјера да се било коме удари жиг, а с друге стране смо у једном моменту добили поруку "прихватите је такву каква јесте". Ако је заиста доносимо у циљу некаквог помирења и нечега што би требало да буде прихваћено од свих, диктат је нешто што је неприхватљиво - поручио је он.

Вуковић сматра да је пропуштена добра прилика да се заједничким радом и политичком вољом свих дође до једне резолуције која би заиста трасирала пут ка помирењу у региону, и додале да државе које су под притиском политичког запада гласале за резолуције, не мора да значи да заиста вјерују у оно што у њој стоји и начину на који је донесена.

Вуковић је додао и да предсједник Србије Александар Вучић током говора у УН, Вучић није имао много избора како ће да поступи у овој ситуацији јер, како је објаснио, посао српског државника није да помогне онима који желе да ослабе репутациони потенцијал Србије када је ријеч о борби за њене виталне интересе, већ је његов посао да им на све начине то отежа и одбрани садашњи и будући репутациони потенцијал Србије.

Говорећи о дешавањима у Босни и Херцеговини након усвајање резолуције, као и захтјеву Владе Републике Српске о мирном разлазу, Вуковић је рекао да треба вјеровати и надати се да је све ово, колико год се водило на један агресиван, непријатељски и нелегалан начин према Србији и Српској, дио политичке борбе и да ће се на дужи рок наставити договор народа.