latinica  ћирилица
24/05/2024 |  09:10 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Брнабић: Велики фаул Запада; Србија показала како се бори за своје интересе, свијет, међународно право

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да ће јој бити изузетно тешко да сарађује са земљама које су биле спонзори и коспонзори резолуције о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН.
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Осјећаћу се много ближа земљама које су гласале против или су биле уздржане, или напустиле салу. Наставићемо да радимо са нашим партнерима. ЕУ је у нашем интересу, али ћу у сваком тренутку бити уз земље које су биле уз нас - рекла је Брнабићева.

Она је навела да Србија у Њујорку није дозволила да се стигматизује српски народ, те да је показала како се бори за своје интересе, свијет и за међународно право.

Брнабићева је рекла да се резултат гласања поклапа са дипломатским активностима Србије, те да више од двије трећине свијета није гласало за ту резолуцију.

Брнабићева је указала да и оне земље које су биле уздржане представљају јасан глас да нису биле за резолуцију.

- Ово је велики резултат рада предсједника и наше дипломатије. Србија је показала како се бори за своје интересе, свијет и принципе међународног права - рекла је Брнабићева за РТС.

Брнабићева је захвалила Мађарској на подршци и томе што је гласала против, као и Кипру, Грчкој, Словачкој на уздржаности, а посебно је истакла примјер Монака чији су представници изашли из сале када се гласило.

- Велико хвала Монаку. То је такође показатељ једног огромног интегритета - рекла је Брнабићева.

Предсједник Србије Александар Вучић је синоћ у обраћању на сједници Генералне скупштине УН након гласања истакао да су заговорници резолуције хтјели да ставе жиг на чело Србије, али да нису успјели, као и да у крајњем збиру 107 држава није гласало за резолуцију.

Он је рекао да ће усвајање ове резолуције отворити Пандорину кутију и свијет суочити са низом оптужби за геноцид.

За антисрпску резолуцију гласало је 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Документи у Генералној скупштини УН немају обавезујућу снагу.