latinica  ћирилица
23/05/2024 |  21:05 | Аутор: СРНА

Дачић: Ослонци Србије били Кина, Русија, Мађарска и УАЕ

Министар унутршњих послова Србије Ивица Дачића рекао је вечерас да је Србија на гласању о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН имала четири ослонца - Кину, Русију, Мађарску и Уједињене Арапске Емирати /УАЕ/.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Дачић је истакао да је посебно важно то што предлагачи резолуције нису успјели да приволе читав муслимански свијет да их подржи.

- Данашњи дан за Србију је веома тежак, јер желе да нам припишу да смо геноцидан народ, али је, упркос томе, ово побједа /предсједника Србије/ Александра Вучића - рекао је Дачић.

Он је указао да се у систему УН гласа на чудан начин и да они који нису присутни неће да гласају, тако да је са мањином усвојена резолуциа, која би била усвојена и да је 20 земаља гласало за, будући да је против било 19.

- Треба да разумијете колико је предсједник Вучић звао све државе у свијету, а толико су и други звали. И нису они само звали, они су и пријетили. Осим тога, по Повељи УН за гласање је потребна двотрећинска већина, али су предлагачи тражили просту већину - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је оцијенио да данашње гласање у Генералној скупштини УН Србији и Србима даје за право да кажу да већина чланица није подржала резолуцију.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.