latinica  ћирилица
23/05/2024 |  16:35 ⇒ 16:38 | Аутор: sputniknews.com

Раиси сахрањен у родном граду Машхад у присуству три милиона грађана (ВИДЕО)

Ирански председник Ибрахим Раиси сахрањен је данас у Светилишту Имама Резе у Мешхаду, најсветијем мјесту за шиитске муслимане у Ирану.
Сахрана Ибрахима Раисија (Фото: EPA-EFE/IRANIAN PRESIDENCY) -
Сахрана Ибрахима Раисија (Фото: EPA-EFE/IRANIAN PRESIDENCY)

Сахрани у родном граду Раисија је, према ријечима градоначелника Мохамадрезе Каландара Шарифа, присуствовало око три милиона људи.

Авион са тијелом покојног предсједника Раисија, који је погинуо у паду хеликоптера на сјеверозападу Ирана, стигао је у раније данас на аеродром Хашеминеџад у Мaшхаду.

Велики број људи и група слугу Светилишта имама Резе, окупио се на аеродрому у Мaшхаду да ода почаст страдалом предсједнику, преноси иранска агенција Ирна.

Сахрани су присуствовали високи ирански званичници, међу којима и врховни вођа Али Хамнеи, као и представници Ирака, Авганистана, Турске, Туркменистана и Саудијске Арабије.

Тродневни погребни обреди поводом смрти иранског предсједника Ибрахима Раисија почели су у уторак у граду Табриз у иранској покрајини Источни Азербејџан. Раисијево тијело је затим пребачено у Техеран и Бирџанд, гдје су људи одали почаст предсједнику.

У Ирану је поводом смрти Раисија проглашена петодневна жалост.

Раиси и ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан и други званичници погинули су када се хеликоптер срушио 19. маја на сјеверозападу Ирана.

У несрећи су такође погинула два тјелохранитеља, два пилота и један члан посаде, наводи Ирна.