latinica  ћирилица
23/05/2024 |  15:02 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

УЖИВО - Сједница Генералне скупштине УН; Усвојена резолуција о Сребреници

У сједишту Уједињених нација у Њујорку у току је сједница Генералне скупштине о резолуцији о Сребреници. На сједници учествује и предсједник Србије Александар Вучић.
Генерална скупштина УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL)

Сједницу можете пратити и на веб сајту Уједињених нација.

17.23 - Генерална скупштина усвојила резолуцију о Сребреници

Нацрт резолуције о Сребреници усвојен је са 84 гласа за, 19 је било против, а уздржаних је било 68. 

17.18 - Демократска Република Конго гласаће против резолуције

Демократска Република Конго гласаће против резолуције о Сребреници, изјавио је представник ДР Конго при УН. 

17.14 - Ангола ће бити уздржана

Ангола ће бити уздржана на данашњем гласању, изјавио је представник Анголе при УН. 

Представник Анголе поручио је да би та земља више вољела да има резолуцију која се бави позитивним развојима, узајамним повјерењем и да говори о лекцијама које треба учити, као и да промовише стабилност.

17.10 - Уједињени Арапски Емирати уздржани

Уједињени Арапски Емирати биће уздржани у гласању о резолуцији о Сребреници, изјавио је представник Уједињених Арапских Емирата при УН.

17.05 - Египат ће гласати за резолуцију о Сребреници

Египат намјерава да гласа за нацрт резолуције али ван било каквих политичких лобирања. Наш глас осликава нашу посвећеност међународном праву и људским и моралним вриједностима - изјавио је представник Египта при УН.

17.00 - Никарагва ће гласати против

Никарагва ће гласати против резолуције о Сребреници зато што она не доприноси миру и помирењу него би само могла да погорша ситуацију - изјавила је представница Никарагве при УН. 

Представница Никарагве указала је на двоструке стандарде међународне заједнице.

Она је подсетила да резолуција о Сребреници не ужива консензус у БиХ, не доприноси миру и јединству региона. Подсјетила је и да је НАТО бомбардовао бившу Југославију, послуживши као "оружје Запада".

- Не може се из историје избрисати највећи геноцид против наших народа у Америци и Африци, када су милиони људских бића избрисани са лица земље да би се Запад обогатио на њиховим ресурсима. Потребан нам је мултиполаран свијет. Вријеме је да УН постану организација која представља све народе - рекла је она и питала да ли ће Запад гласати за резолуцију о геноциду који су починили колонизатори у Америци.

16.57 - Венецуела одбацила резолуцију

Представник Венецуеле поручио је да Венецуела подржава кажњавање и спречавање геноцида и изградњу мира.

Он је подсјетио да је 2015. Венецуела била уздржана јер резолуција није имала сагласност људи региона који су одговорни за изградњу мира и стабилности.

- Тада смо рекли да тај нацрт резолуције продубљује јаз између народа у БиХ који морају да изграде заједничку будућност засновану на дијалогу и поштовању различитости. То важи и данас - поручио је он.

Додао је да "Венецуела заговара повјерење и мир на Балкану".

- Функција УН је да промовише разумијевање међу народима и ми апелујемо да се настави посао почет у Дејтону примјеном споразума који је био резултат политичког консензуса свих страна.

16.53 - Куба против резолуције

Представник Кубе је рекао да није за иницијативе које воде ескалацији и подизању тензија.

Нагласио је да "Куба подржава конструктивни дијалог и противи се иницијативама које воде новим ескалацијама".

- Куба одбацује текст донесен без консензуса, противи се политизацији која води до нових подјела. Залажемо се за дијалог и међусобно уважавање - поручио је представник Кубе у УН.

16.50 - Азербејџан неће бити у могућности да гласа уколико буде приједлог дат на гласање, изјавио је представник Азербејџана при УН.

Додао је да је та земља посвећена поштовању територијалног интегритета земаља и да се противи мијешању у унутрашња питања.

16.47 - Намибија ће бити уздржана у гласању о резолуцији о Сребреници. 

Намибија ће бити уздржана јер ми морамо да обухватно разговарамо о геноциду и искрено, рекао је представник Намибије.

- Више може бити учињено да бисмо се борили против некажњавања злочина - рекао је он.

16.32 - Обраћа се предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је тешко говорити послије Немачке.

- Желим да разоткријем неистине, ја сам се поклонио жртвама у Сребреници. тешко је говорити после Њемачке - рекао Вучић и позвао да гласају против јер како је рекао овои је високополитизована резолуција.

Поставио је питање зашто се доноси резолуција када се ради о индивидуалној одговорности, а сви одговорни су осуђени.

Упитао је зашто се овај случај доноси када смо већ донели резолуцију 2015. године.

Поставио је питање да ли ова ртезолуција доноси помирење. Упитао је сталног представника Немачке зашто су крили припрему за ову резолуцију.

Вучић је упитао зашто се ова резолуција баш сада.

- Надам се да ће сви геноциди по резолуцији из 2015 бити осуђени укључујући и геноцид учињен према српском народу. Платили смо највећу цијену у Другом свјетском рату - рекао је Вучић.

Након обраћања Вучића, услиједио је аплауз.

16.24 - Амбасадорка Немачке у УН: Циљ резолуције је помирење, није уперена против Србије

Амбасадорка Немачке у УН Антје Лендертсе, иначе најгласнија у антисрпској кампањи и прикупљању гласова за резолуцију, рекла је да је циљ резолуције помирење и сјећање на жртве Сребренице.

- Посвећени смо да затворимо јаз у комеморацији овог злочина. Нацрт подцртава и улогу међународних судова у борби против геноцида, али и едукацију како се овако нешто никада не би догодило - објаснила је она.

16.22 - Почела сједница на којој се расправља о резолуцији о Сребреници

Минутом ћутања за погинулог иранског председника Ебрахима Раисија почела сједница у УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.

16.14 - Вучић говори одмах након уводне речи Њемачке

Након уводне речи Њемачке, у Генералној Скупштини Уједињених Нација обраћа се предсједник Србије Александар Вучић.

Одмах након тога ријеч имају сљедеће земље:

Кина, Намибија, Азербејџан, Тајланд, Иран, Русија, Бразил, Вијетнам, Гана, Панама, Перу, Грчка, Црна Гора, Конго и Сијера Леоне.

Подсјетимо, Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио Мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.