latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:53 ⇒ 12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: Њемачка одбија да призна блокаду Лењинграда као чин геноцида

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да је Берлин одбио да призна блокаду Лењинграда од Трећег Рајха као чин геноцида.
Марија Захарова (фото: архива/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (фото: архива/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Власти Савезне РепубликеЊемачке упорно одбијају да званично признају злочине Трећег Рајха против човјечности као акте геноцида над народима Совјетског савеза, почињене у периоду Великог отаџбинског рата. Прије свега, они одбијају да признају блокаду Лењинграда као такав злочин. То произилази из недавног одговора Министарства спољних послова Њемачке на ноту амбасаде Русије у Њемачкој, са одговарајућим захтјевом руске стране - рекла је она.

У дипломатској ноти амбасаде Русије у Берлину, која је доступна РИА Новости, наводи се да Москва инсистира на званичном њемачком признавању злочина Трећег рајха као чин геноцида.

У документу се примећује "контрадикторни приступ питању званичног признавања злочина против човјечности као чинова геноцида, почињених од Њемачке у прошлости".

На тај начин, додаје се, Берлин је признао злочине геноцида из доба колонијализма, али то још није учињено у вези са дјелима против народа Совјетског савеза у периоду Другог светског рата.