latinica  ћирилица
23/05/2024 |  09:14 ⇒ 09:33 | Аутор: Агенције

Макрона је на Новој Каледонији дочекао хаос

Предсједник Француске Емануел Макрон стигао је након два дана путовања у Нову Каледонији како би утицао на смиривање напетости на овом острву гдје је протеклих дана у сукобима погинуло шест особа.
Макрон стигао у Нову Каледонију (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Макрон стигао у Нову Каледонију (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Макрон је посјетио главни град Нумеу гдје ће се у наредним данима састати с бројним званичницима, нагласивши да ће остати на овом подручју колико год је то потребно.

- Моја је жеља да будем уз грађане како бисмо вратили мир и сигурност. Овдје сам дошао с пуним поштовањем и понизношћу - рекао је он. 

Навео је да ванредно стање на острву не треба продужавати мимо законских 12 дана уколико се уклоне све барикаде са улица главног града и других подручја.

- Најважније је успостављање реда. За неко вријеме, овдје ће бити 3.000 припадника унутрашње безбједности. Они ће остати овдје колико је год потребно, чак и током Олимпијских и Параолимпијских игара - навео је Макрон.

Када је ријеч о полицијским интервенцијама, предсједник Француске је рекао како ће се оне појачати у наредним данима.

- Наредних дана биће планиране нове масовне операције. Читав републички поредак ће бити заведен. Другог избора немамо - закључио је Макрон.

Поводом његове посјете огласили су се и званичници Нове Каледоније. Они су нагласили да талас насиља траје већ десет дана, те да је најављено неколико мјера како би се обезбиједило нормално функционисање земље.