latinica  ћирилица
22/05/2024 |  18:14 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Суд БиХ штити Шмита: Одбијен захтјев да буде свједок на суђењу Додику и Лукићу (ВИДЕО)

Након данашњег рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу, оптуженим за непоштивање одлука непризнатог високог представника, познато је да Кристијан Шмит неће бити међу свједоцима.
Милорад Додик излази из Суда БиХ - Фото: РТРС
Милорад Додик излази из Суда БиХФото: РТРС

Спорење је изазвао и захјтев Тужилаштва да се у материјалне доказе уведу акти ОХР упућени институцијама Српске у којима обавјештавају власти да је Шмит поништио одлуке Народне скупштине и обавезују Службени гласник да објаве његове одлуке.

Предсједник Републике Милорад Додик каже да је јасно да Суд и Тужилаштво штите странце, а нападају домаће политичаре.

Без права жалбе а тиме и преседана је одлука Сене Узуновић да одбије захтјев одбране Милорада Додика да свједочи Кристијан Шмит, њемачки држављанин чије су интервенције у Кривични закон БиХ и довеле до фарсичног суђења предсједнику Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника. Како би га заштитила од незгодних питања, Узуновићева позвала се на писмо из МИП БиХ о наводном имунитету Шмита. Зашто такав документ није тражила из УН, поступајући судија није образложила. Видео запис из суднице када је то рекла нисмо добили.

- Нити је одбрана имала икаква сазнања о том писму, то је апсолутно неприхватљиво. Наиме, овдје је јако дискутабилно питање имунитета Кристијана Шмита - рекао је Горан Бубић адвокат предсједника Срспке Милорада Додика. 

- Тај документ је употријебила у свом формалном судском рјешењу. То значи да имамо материјалну потврду да постоји нека комуникација између Суда БиХ и неких вансудских елемената. То је мени толико шокантно да не могу вјеровати да је суткиња фактички признала - каже Анто Нобило правни заступник одбране Милорада Додика.

Умјесто да процесуирају страног држављанина који је дописао Кривични закон БиХ, Суд и Тужилаштво кажњавају оне који у складу са уставом и законом раде свој посао и супростављају се самовољи страног фактора поручио је предсједник Српске, по изласку из суднице у којој се како каже води типичан политички процес против њега и Милоша Лукића.

- Имате сада ситуацију да је против мене подигнута кривична пријава и да се води процес пред судом зато што не поштујем наводног високог представника. Сав је проблем у томе и зашто сам ја учинио и потписао је што да нема високог представника. Међутим они хоће да кажу априори да постоји , ово је била прилика да се на суду покаже има ли га или нема и када се то деси онда се може доказивати моја кривица - истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Зашто Кристијан Шмит не може да дође на суд, и запто се сви упињу да га сви штите, ако има овлаштења да доноси законе па нека дође и објасни - каже Горан Пеетронијевић правни савјетник одбране Милорада Додика.

Одбијен је захтјев одбране да један од свједока буде професор Мајкл Гестингер који се бавио Дејтонским споразумом и правима које има односно нема високи представник. Иако се тужилаштво није противило, није прихваћен захтјев да свједочи Ненад Стевандић први човјек Народне скупштине.

- Данас смо видјелин наставак овог правног парадоска у којем ово Тужилаштво које је очигледно у службни колонијалне управе доказује да је неко , тј. ми да смо криви што смо поштовали закон - рекао је в.д директор Аслужбеног гласника Републике Српске Милош Лукић.

Судија Сена Узуновић накнадно ће се изјаснити о приговорима одбране на аутентичност доказа тужилаштва који се односе на коресподенцију између Правног одјела ОХР и Кабинета Предсједника РС и в.д. директора Службеног гласника. А доказ би требао да буде акт ОХР овјерен у једној нотарској канцеларији. Све са потписом Зденка Кишића, запосленог у ОХР-у. Ко је Зденко, има ли овлаштење да представља ОХР, како нотар може овјеравати фотокопију питања на која тужилаштво није имало одговор.

- Нотар супротно закону о нотарима извршио нешто што представља кривично дјело. Наиме, нотар је овјерио документ на енглеском језику,а закон о нотарима каже то се не смије радити, то је груба повреда нотарске службе - истакао је Миљкан Пуцар адвокат Милоша Лукића.

- Ово дефинитивно јесте један политчки монтиран процес. Служуи да видимо заправо на који начин се ти странци или ОХР се играју са домаћим институцијама и на њих врше утицај. 2.58-Као потврда томе може послужити и начин како се тертирају докази који су предложени од стране Тужилаштва, каква је улога нотара, како се овјеравју одређени документи. Како се односимо некоме које неизабранис транац - рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Као свједоци одбране прихваћени су Сребренка Голић предсједник Вијећа народа, Јелена Пајић Баштинац генерални секретар предсједника, Далибор Панић и Боран Босанчић генерални секретари Владе односно Народне скупштине. Суђење се наставља 19. јуна када одбрана почиње са изношењем доказа.