latinica  ћирилица
22/05/2024 |  17:46 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Кошарац и Кацир о унапређењу економске сарадње БиХ и Турске

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са министром индустрије и технологије Мехметом Фатих Кациром о јачању економске и привредне билатералне сарадње, саопштено је из овог Министарства.
Кошарац и Кацир - Фото: Уступљена фотографија
Кошарац и КацирФото: Уступљена фотографија

На састанку је истакнуто да важећи билатерални уговори и Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске представљају предност и добар основ за унапређење спољнотрговинске размјене на обострану корист.

Кошарац је информисао Кацира о оснивању и развоју слободних зона у Републици Српској, те о капацитетима постојећих слободних зона у ФБиХ.

Турска страна изразила је заинтересованост и спремност на разговоре са институцијама Републике Српске о њиховој директној укључености у организацију слободних зона и привлачење иностраних инвеститора. С тим у вези, наглашено је да су енергетски сектор, туризам, металска и аутомобилска индустрија од посебног интереса за инвеститоре из Турске, наводи се у саопштењу.

Кацир и делегација Министарства индустрије и технологије Турске прихватили су позив Кошарца да наредне године учествују на значајним међународним самитима и конференцијама у Републици Српској, укључујући Балкан Солар Самит у Бањалуци, Самит енергетике у Требињу, те Јахорина економски форум.

Кошарац је истакао је да су на унутрашњем плану у БиХ тренутно отежавајући политички односи, проузроковани дјеловањем нелегитимног високог представника Кристијана Шмита и најављеном резолуцијом о Сребреници. Он је упозорио да то може озбиљно угрозити не само односе унутар БиХ, него и у региону, наводи се у саопштењу.

Кошарац је нагласио да се институције Републике Српске и њени представници на нивоу БиХ залажу за политику унутрашњег договора и досљедне примјене Дејтонског споразума, без међународног интервенционизма.