latinica  ћирилица
22/05/2024 |  15:14 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Нобило: Повреда права од стране Суда БиХ (ВИДЕО)

Адвокат Анто Нобило изјавио је данас у Источном Сарајеву да је забринут и шокиран признањем судије Сене Узуновић да је ван судског процеса добила документе у вези са имунитетом Кристијана Шмита и употријебила га у свом формалном судском рјешењу, наглашавајући да је то тешка повреда права на одбрану у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.
Анте Нобило - Фото: РТРС
Анте НобилоФото: РТРС

На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, након данашњег рочишта, Нобило је истакао да Узуновићева није добила документ о Шмитовом имунитету ни од Тужилаштва нити од одбране.

- То значи да имамо материјалну потврду да постоји нека комуникација између Суда и неких вансудских елемената, да они комуницирају и прибављају доказе, а не само кроз судницу и судски поступак. То је највеће признање које смо данас добили и мени је толико шокантно да не могу да вјерујем да је то фактички судија сама и признала - нагласио је Нобило.

Он је појаснио да се то никада није смјело догодити, појашњавајући да Суд не може комуницирати с неким другим факторима и стварати доказе у спису и на основу тих доказа које никада одбрана није видјела доносити одлуке о најбитнијим стварима, попут тога које ће доказе прихватити, а које не.

- То је тешка повреда права на одбрану и показује да се иза завјесе врши интензивна комуникација о којој ми као одбрана не знамо ништа, а тиче се овог поступка. То се није смјело десити. Морамо заузети став у вези са начином како ћемо се према томе поставити - рекао је Нобило.

Он је навео да остаје да се види који ће докази бити дозвољени одбрани.

- Дакле, ништа што би могло довести у питање функционисање Кристијана Шмита, његово право да доноси законе. Значи, све оно што су битни проблеми БиХ настоји се ставити апсолутно ван овог поступка. Нама је то сада потпуно јасно - истакао је Нобило.

Према његовим ријечима, то је, на срећу, и раније било јасно тако да је припремљена и друга линија одбране која ће сада бити активирана јер је већину тих ствари Суд прихватио.

Судија Сена Узуновић је на данашњем рочишту на суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу одбила приједлог одбране за саслушањем Кристијана Шмита, предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића и Мајкла Гестингера.

Подсјећамо, пред Судом БиХ одржано је рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу. Судија Сена Узуновић је одбила захтјев одбране да се Кристијан Шмит појави као свједок. Наредно рочиште заказано је за 19. јун.