latinica  ћирилица
22/05/2024 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одлука о учешћу у изборном процесу је у циљу спречањава хаоса у Српској

Одлука СНСД-а и коалиционих партнера да учествују у изборном процесу била је тешка, али и одговорна с циљем спречавања хаоса у Републици Српској који је планиран одлуком Кристијана Шмита и на жалост локалних извођача који припадају опозицији, изјавио је данас у Сарајеву члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Мислим да су ствари око Изборног закона потпуно јасне. У вријеме када се на демократски начин у институцијама Републике Српске заговарала иницијатива доношења Изборног закона Републике Српске и када је донесен 19. априла, опозиција у томе није учествовала. Видљиво је да опозиција није подржала такав закон, што значи да је већ прихватила Изборни закон који је наметнуо Шмит - појаснио је Кошарац.

Члан Предсједништва СНСД-а је истакао да је одлука ове странке да учествује у изборном процесу тешка, али је прије свега патриотски одговорна према српском народу и Српској.

- Видљиво је да се у међународној кухињи под патронатом Шмита, амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија и опозиције из Републике Српске жељела промовисати ситуација која би у изборном процесу подијелила Српску и направила озбиљан хаос. Одговорност СНСД-а и коалиционих партнера је да се то не догоди - рекао је он.

Кошарац је указао да располаже информацијом од неких кадрова из опозиције да су спремали чак и гласање на необичним мјестима, необичним објектима, само да би провели изборе по Шмитовом закону и овдје наметнули ситуацију сличну оној на сјеверу Косова.

- Ми не дозвољавамо развој косовског система и из тог разлога је наша одлука била тешка и одговорна према Републици Српској да не дозволимо да неколико опозиционих мешетара заједно са Марфијем, Шмитом и Бошњацима моделирају изборну вољу у локалним заједницама и на тај начин дођемо до општег хаоса у Српској - рекао је он.

Кошарац је увјерен да ће избори бити демократски, нагласивши да је снага СНСД-а и коалиционих структура јасна и мотивисана потребом да се заштите интереси Републике Српске и српског народа, али никако угрожавајући било кога другога.

- Морамо бити свјесни одговора на нашу политичку врло јасну поруку да желимо да градимо изборни суверенитет Републике Српске, јер је оваквом улогом опозиција већ у априлу прихватила да буде дио другог рјешења којом желе заједно са Марфијем и Шмитом да урушавају изборни легитимитет и суверенитет Републике Српске - рекао је он.