latinica  ћирилица
22/05/2024 |  13:16 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Вучевић: Чврста подршка Будимпеште у виталним питањима за Београд

Србија може да рачуна на чврсту подршку Мађарске на међународном плану по питањима од виталног интереса за Србију, рекао је мађарски амбасадор у Београду Јожеф Мађар у разговору са премијером Србије Милошем Вучевићем.
Вучевић са Керкентзесом (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE) -
Вучевић са Керкентзесом (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE)

Мађар се сагласио са Вучевићем да су политички и економски односи двије земље на највишој тачки, те изразио увјерење да ће бити додатно унапријеђени у низу области од заједничког интереса, саопштено је из Владе Србије.

Вучевић је истакао да је за Србију од стратешког интереса очување стабилности региона и додао да је нацрт резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници осјетљиво питање које не доприноси сарадњи и изградњи добрих односа у региону.

Он је навео да је положај Срба угрожен одлуком приштинских власти о забрани употребе динара на Косову и Метохији и да у великој мјери отежава живот српских грађана, али и удаљава од дијалога Београда и Приштине.

Вучевић је захвалио на снажној и континуираној подршци коју Мађарска пружа Србији у процесу европских интеграција на највишем политичком нивоу и на истрајавању у ставу о неопходности проширења ЕУ.

Он је рекао да ће велики подстрек у наредном периоду за свеукупну срадњу бити завршетак брзе пруге Београд–Будимпешта, као и изградња нафотовода Мађарска–Србија који би требао да осигура већу енергетску безбједност.

Вучевић је нагласио да су односи Србије и Мађарске достигли највишу тачку развоја у новијој историји захваљујући, прије свега, међусобном разумијевању, повјерењу и посвећености у јачању партнерства.

Он је посебно апострофирао економску сарадњу са Мађарском, истакавши да се она изузетно динамично развија и да је посљедњих година остварила рекордну вриједност размјене.