latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:02 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Вучевић: Срби да наставе борбу за истину без обзира на исход гласања

Премијер Србије Милорад Вучевић изјавио је да ће Србија, какав год био исход гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН Срби не треба да одустану од борбе за истину.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

Вучевић је оцијенио да ће се великим успјехом Србије моћи смтрати ако већина земаља сутра на сједници Генералне скупштине УН буде против или уздржана поводом спорне резолуције.

- То ће за нас бити снажна порука да смо неко ко зна шта је истина, да смо правдољубиви и да заслужујемо бољу будућност - рекао је Вучевић за ТВ "Прва".

Он је указао да су притисци огромни и да постоје назнаке да ће Грчка или Румунија промијенити став и гласати за резолуцију.

- Нама је потребно када је најтеже да добијемо нову енергију да се боримо за наше право на истину, да верујемо у себе и не дозволимо да нас ико убеди да смо оно што нисмо, да не поклекнемо и не одустанемо него са пуно снаге и вере наставимо даље и да сви окачимо наше заставе - рекао је Вучевић.

Вучевић је оцијенио да је скандалозно све оно што се дешава у вези са овом резолуцијом, од чињенице да сама БиХ није то усвојила, него је то једнострани акт амбасадора у УН Златка Лагумџије, што је директно кршење оног што је дефинисано у БиХ.

- Враћамо се у период када је све пропадало, умјесто да причамо о будућности. Како да направимо ауто-пут Београд-Сарајево, о инвестицијама, када неко хоће да нас врати назад? - пита Вучевић.

Вучевић наводи да је најпоквареније што се дешава Србији замјена теза - да је оптужују да угрожава земље на Балкану и "квари регионалну идилу", при чему Србија никоме у региону не оспорава суверенитет, а Србији су многи од њих оспорили, јер су рекли да Косово и Метохија није део српске државе.

Он је навео да сесија у Генералној скупштини УН на којој ће се расправљати о приједлогу резолуције о Сребреници почиње сутра у 16.00 часова, а требало би да траје до 19.00 часова.