latinica  ћирилица
22/05/2024 |  10:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Резолуцијом о Сребреници прекраја се историја 20. вијека

Предсједница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је данас да се усвајањем резолуције о Сребреници прекраја историја 20. вијека, чиме би се створио нови свјетски поредак заснован на лажима и непоштовању.
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Тиме се такође, крши Дејтонски споразум, као и устав Босне и Херцеговине.

Брнабић је у разговору за Хепи телевизију истакла да се резолуција доноси у тренутку када постоје жаришта широм свијета.

- Ви отварате још једно жариште на Балкану, које је и тако буре барута. Трудили смо се 30 година да смиримо ситуацију и ви сад баците шибицу, која неће помирити те људе, него ће распалити мржњу. Они ће се покупити, радиће свој посао, а ми ћемо остати овдје у региону - рекла је Брнабић.

Како је навела, резолуција се доноси 29 година након дешавања у Сребреници и то без консензуса.

- Без икаквих разговора. Не да нема консензуса, него нису ни покушали да направе консензус, нису ни покушали да направе договор - нагласила је предсједница Народне скупштине.

Брнабић додаје да ће о резолуцији одлучивати земље које не да немају везе са Балканом, већ тешко да знају гдје се он налази, а поготово Сребреница.

Она истиче да је апсурдно што ће Њемачка представити резолуцију, али да је поносна на који начин се предсједник Србије Александар Вучић бори за домаће интересе.

- Поносна сам и на Србију која данас за разлику од прије 12 година има довољно храбрости и самопоштовања да дигне глас и да то не ради скривено и у тајности, већ потпуно јавно, искрено и одговорно - казала је Брнабић.

Говорећи о понашању свјетских сила овим поводом, Брнабић каже да им планове ремети то што нису рачунали на храброст Србије да се бори за истину.

Брнабић је указала и да се на мале, сиромашне земље које зависе од великих сила врши притисак - "уцјењивање кредитима, развојним пројектима, развојном помоћу, политичке уцјене".

Генерална скупштина УН сутра треба да гласа о резолуцији о Сребреници.