latinica  ћирилица
22/05/2024 |  09:12 ⇒ 09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Оливер Стоун: Волим Србију, она води паметну политику

Амерички редитељ Оливер Стоун изјавио је да воли Србију која, како је истакао, води паметну политику.
Оливер Стоун (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI) -
Оливер Стоун (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Стоун је у интервјуу за данашњу "Политику" осврћући се на чињеницу да Србија једина није увела санкције Русији рекао да поштује такву принципијелност.

- Водите мудру политику и имате пријатеље - истакао је он.

На опаску да у Србији има занимљивих прича, које би можда могле бити искоришћене за неки његов сљедећи филм, Стоун је одговорио: "Дошао бих. Заиста бих то волио. Волим Србију".

Одговарајући на питање како се осјећа зато што је Америка пред изборе поларизована, рекао је да су људи фрустрирани зато што не осјећају да се њихови лидери баве њиховим потребама и додао да и медији лажу људе и тако их присиљавају да се боре међу собом а не за себе.

Коментаришући тренутну политичку ситуацију у свијету, понашање Америке и убрзани напредак у производњи и дистрибуцији оружја, Стоун је оцијенио да је ово ванредно стање, стање напетости које се Америци допада.

- Могло би се рећи да је све дјело војноиндустријског лобија који постоји и зарађује захваљујући тензији. Тензија је важна. Стална тензија је неопходна. Створите тензију са Кином, створите тензију са Русијом, идите подржите Украјину и извршите државни удар у Украјини. То је сјајно. Ми то волимо - рекао је он.

На питање да ли ће се свијет промијенити одговорио је да хоће када се Америка промијени, али да је то теже него што се мисли.

- Промјена мора да буде. Свијету је потребна револуција - закључио је Оливер Стоун који се на овогодишњем 77. Канском фестивалу представља документарним филмом "Лула" чија је тема бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва.