latinica  ћирилица
21/05/2024 |  21:16 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Додик: Резолуција о Сребреници - историјска неправда према Србима (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници послужиће прије свега муслиманима у БиХ да нас натјерају на моралну дисквалификацију, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, гостујући у емисији Таковска 10 РТС-а.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Додик је оцијенио да се протеклих 35 година завршава са овим срамним документом који треба да одреди наредних 35 година. 

Додао је да су предсједник Србије Александар Вучић и његов тим уложили велики напор.

- Вучић је отишао неколико дана раније у Њујорк да разговара са нашим пријатељима. Добио је благослов патријарха српског Порфирија. Српска православна црква разумије да је то не само политичка него и историјска неправда према Србима - рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да "данашњи свијет карактерише пропаст међународног права, а то се види и у промјени начина гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији и Сревбреници".

- На овој теми се очекивао консензус, али Американци су унијели своја правила. Очекујемо да збир оних који су уздржани и који ће бити против резолуције буде већи од натполовичне већине. То би била мала сатисфакција у датој ситуацији, а ја бих рекао да би то била историјска побједа. Већина земља неће ни примјењивати ту резолуцији у свом локалном законодавству и образовном систему. Политичком одлуком се покушава наметнути образовни садржај. Ми то одбијамо и нећемо то учинити - истакао је Додик.

Додик сматра да је срамно то што Црна Гора ради када је ријеч о резолуцији о Сребреници.

- Ако Црна Гора буде гласала за овај документ у Генералној скупштини УН, не види зашто би представници српског народа наставили да дају легитимитет Влади Милојка Спајића. То је дисквалификација наших односа и након тога немогуће је прихватити их и посматрати као до сада - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Црна Гора је била негативна према српским политичким питањима, а након признања једнострано проглашене независности Косова, ово је кап у препуној чаши.

- Припадници српског народа у Црној Гори су очајни и не могу да прихвате да Црна Гора гласа за резолуцију. Одустајање од резолоције о Јасеновцу у црногорској Скупштини говори о њиховом карактеру - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Хашки трибунал био је суд за Србе јер је на далеко веће казне затвора осудио Србе, односно на преко 1.100 година затвора.

- Тамо се покушава кроз појединачне судске одлуке написати историја. То је политички суд за један народ - рекао је Додик.

Додик је рекао да никада неће увести санкције Русији зато што би такав поступак оставио велику мрљу на српском народу.

- Ми не смијемо да насједамо, и са нашим санкцијама не би ништа лоше нанијели Русији, али би остала мрља. А шта би имали од Запада када би то урадили – ништа. Зато је исправна одлука: нема санкција - нагласио је Додик.