latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:19 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Петковић: Конаковић мора бити уздржан о питању пријема самопроглашеног Косова

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, уколико не буде јединственог става Предсједништва БиХ, мора бити уздржан током гласања на сједници Комитета министара Савјета Европе о питању пријема самопроглашеног Косова, изјавио је посланик Српског клуба у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је рекао да је данас одржан састанак Конаковића и чланова Комисије за спољне послове Парламентарне скупштине БиХ на којем је разговарано о актуелним питањима која се тичу спољних послова.

- Поставио сам јасно питање министру Конаковићу на који начин ће да гласа на Комитету министара спољних послова у Савјету Европе, односно да ли ће да гласа за или против пријема /самопроглашеног/ Косова у Савјет Европе, на шта је одговорио да ће гласати по својој савјести ако не буде једногласног става Предсједништва БиХ - изјавио је Петковић новинарима.

Он је подвукао да Конаковић не може да гласа по својој савјести, већ да мора да се држи политике БиХ, подсјетивши да је надлежност за спољне послове на Предсједништву БиХ.

- Уколико буде гласао, крши Устав БиХ. Његовим гласањем за пријем тзв. Косова у Савјет Европе он прихвата да БиХ признаје /самопроглашено/ Косово. Сви знамо да БиХ није признала независност тзв. Косова - подвукао је Петковић.

Он је пренио да је током сусрета Конаковићу рекао да ће, уколико буде гласао за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе, лично у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ иницирати његову смјену.

- Конаковић није на тој позицији да износи личне ставове већ ставове БиХ, а уколико то учини излази изван уставних оквира. То је једно од јако битних питања и сматрам да БиХ мора остати неутрална и не смије гласати за пријем тзв. Косова у Савјет Европе - додао је Петковић.