latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:10 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Српска одбацује сваки покушај етикетирања српског народа (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници је нелегална самовоља Златка Лагумџије и Република Српска одбацује сваки покушај етикетеирања српског народа као геноцидног и приписивању колективне одговорности за злочине из јула 1995. који су почињени у Сребреници.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Став је ово званичника Републике Српске два дана уочи гласања о Резолуцији у Уједињеним нацијама.

Предсједник Републике Милорад Додик најавио је састанак Владе у четвртак у Сребреници на којој ће бити донесени закључци. Тај дан званичници Српске положиће цвијеће и вијенце на српско гробље у Братунцу, а од Меморијалног центра у Поточарима биће затражено да се и ту положи вијенац.

Грађани Српске позвани су да у четвратк истакну заставе и симболички искажу своје противљење намјери усвајања Резолуције.

Два дана остала су до гласања у Генералној скупштини УН о Резолуцији о Сребреници. Какав год исход био, Република Српска неће поштовати оно што у Резолуцији пише. Правно гледано, она није ни обавезујућа. Предсједник Српске Милорад Додик Резолуцију оцјењује је као нелегално покренуту иницијативу и хир представника бошњачког народа.

- Није било одлука ниједног органа БиХ да то покрене. То је унилатерални кривични чин Лагумџије и оних његових који то говоре, Бећировића и других. То ће очигледно, видите и по овоме што гледамо данас, очигледно довести до већег степена и убрзанијег степена распада БиХ него што они могу да замисле - навео је Додик.

Република Српска оштро одбацује колективну одговорност за злочин у Сребреници који се Резолуцијом настоји приписати српском народу, каже српски члан Предсједништва. Цвијановићева наглашава да таква настојања неће допринијети бољем суживоту, а да о Резолуцији нема консензуса ни у БиХ нити у свијету.

- Сигурно да са друге стране постоји читава машинерија, једна сила која настоји сву ову ситуацију која је данас апсолутно несређена, а имали сте прилику да видите када су у питању и овај сукоб у Гази и слично, покушавају на неки начин да нађу тачку помирења. Они су нашли ту тачку помирења да се зове Сребреница и на тај начин покушавају да закрпе тај поцијепали свијет - истакла је Цвијановићева.

Резолуција о Сребреници биће одбачена у највишем законодавном тијелу Српске - Скупштини. Њен предсједник резолуцију описује као средство за сијање мржње.

- Ријеч је о унапријед кориштењу те резолуције за угрожавање мира и угрожавање права српског народа и Републике Српске на постојање - упозорио је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Министар унутрашњих послова Српске сматра да се БиХ већ деценијама налази у процесу урушавања захваљујући дјеловању неуставних институција и појединаца.

Из дана у дан постаје све нефункционалнија, а Резолуција о Сребреници ће уништити и посљедње ткиво могућности заједничког живота, каже министар Каран.

- Сви међународни акти у таквој ситуацији, када једна држава постаје нефункционална, поготово федерална, по принципу самоопредјељења, стварају се услови да другачије промишљате с ким ћете и како да живите. Е то су они довели овом несретном, антисрпском Резолуцијом о Сребреници - нагласио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Стручњак за изучавање Холокауста и директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф упозорио је да би евентуално усвајање Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН била политичка одлука која се не би заснивала на чињеницама.

Зуроф је истакао да је геноцид јасно дефинисан и апсурдно је тврдити да се десио у Сребреници,  јула 1995. године.