latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:51 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Вујичић: Бошњаци резолуцијом једино могу угрозити опстанак БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да су Бошњаци у заблуди ако мисле да ће резолуцијом о Сребреници у Генералној скупштини УН угрозити Републику Српску и да једино могу угрозити опстанак БиХ.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић је Срни рекао да чињеница да се резолуција ставља на дневни ред сједнице Генералне скупштине УН, гдје не постоји могућност вета и гдје се може усвојити буквално са 10 гласова, говори о значају тога.

- Нажалост, Бошњаци једнострано покрећу ову иницијативу и очекују да ће се нешто посебно десити у БиХ, а неће. Ако ће БиХ функционисати на овим принципима, гдје представници једног народа гурају резолуцију искључиво против представника другог и трећег народа, онда је сама земља и њен опстанак доведен у питање - нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, уколико се жели опстанак БиХ, онда се потребно договарати, а о приједлогу резолуције о Сребреници уопште није расправљано у Предсједништву БиХ, које је једино надлежно за вођење спољне политике и предлагање било какве резолуције у Генералној скупштини или Савјету безбједности УН.

Вујичић је нагласио да је дио бошњачких политичара у великој заблуди ако мисле да ће резолуцију искористити да угрозе Републику Српску, указујући да је потпуно јединствен став политичара из Српске и Србије о овом питању и да неће дозволити да дуду угрожени било који интереси Републике Српске или српског народа.

Коментаришући изјаве бошњачких политичара да Србима "слиједи отрежњење", Вујичић је истакао да се Срби само могу отријезнити од непринципијалних политичких ставова дијела бошњачких политичара.

- То нам може бити на неки начин и упозорење на који начин да се одредимо према политикама које долазе од дијела Бошњака, који искључиво раде против интереса свог народа, а не против себе - додао је Вујичић.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја.

Гласање о предложеној резолуцији одгађано је неколико пута.