latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:18 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Додик: Српска наставља са усвајањем Изборног закона

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска наставља са усвајањем свог Изборног закона, те да излазак на изборе није признавање било каквих одлука Кристијана Шмита које остају неприхватљиве.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да ће, када Изборни закон буде усвојен у законодавној и уставној процедури, на сљедећим изборима бити и примијењен.

- Имајући у виду ове околности, излазак на изборе је одлука коју морамо донијети. Било је различитих мишљења. Ја и даље мислим да нисмо требали да идемо на изборе и да покушамо да изборимо наш статус који одражава сувереност Републике Срспке кроз право да проводи изборе и да је то суштина односа и разлика које имамо са другом страном - нагласио је Додик.

Он је након састанка у Бањалуци са представницима странака владајуће коалиције изразио жаљење што представници опозиције на погрешан начин разумију ову причу.

- Они су то све индиувидуализовали или свели на сукоб политичких партија, што није случај. Ми то посматрамо као суштинско национално питање које је тражило национално јединство свих актера и разумијевање - сматра Додик.

Према његовим ријечима, да би неко донио одлуку, мора да разумије о чему се ради, а очигледно да опозиција не жели то да разумије.

Додик је подсјетио да опозиција није учествовала у доношењу Изборног закона Српске, да се ниједним својим актом није огласила о најављеној резолуцији.

- Они су ти који покушавају да се више оправдају центрима моћи у Сарајеву, Шмиту и другима, него што желе да воде дијалог. Они сматрају да се дијалог може водити са неизабраним странцима, али не и са политичким актерима који су институционално добили подршку народа - нагласио је Додик.

Додик је навео да је то неодговорна одлука, која руши концепт суверености Републике Српске у погледу изборног законодавства.

- Опозиција ништа није разумјела осим да буде поданичка према плановима странаца. Сасвим би другачија ситуација била да су сви политички актери који учествују на изборима одлучили да идемо према законодавству Републике Српске. Онда бисмо могли да пролонгирамо те изборе и да их одржимо након усвајања закона који је у процедури - напоменуо је Додик.

Он је додао да је у Вијећу народа вето Клуба Бошњака на Изборни закон Српске и да ће највјероватније одлучивати Уставни суд, а најоптималнији рок за доношење одлуке је мјесец и по дана.

- Не желимо да препустимо опозицији да растури Републику Српску до краја, а растурили би је тако што би под покровитељством странаца ишли ка тим изборима, да би као што смо то гледали на сјеверу Косова, међународни фактор признао изборе на које је изашло само три одсто гласача - рекао је Додик.

Додик је поновио да Република Српска не признаје лажног високог представника и да неће бити дозвољено да се скрнави Српска.

- Ми ћемо и у овим потпуно илегалним околностима показати да ће ова коалиција добити ове изборе по условима које су они прописали. Живо нас интересује шта ће о свему рећи послије избора. Могу са потпуном сигурношћу да најавим одличан резултат коалиције - истакао је Додик.

Он је позвао јавност у Републици Српској да разумије издајничко понашање опозиције, приврженост концепту политичког Сарајева, а не концепту Српске, те да не гласају за опозицију.

- Ми ћемо побиједити јер водимо реално политику, политику Републике Српске - поручио је Додик.