latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:10 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

У четвртак отварање народног позоришта Источно Сарајево

Републичка установа културе Народно позориште Источно Сарајево, за чију изградњу је уложено 6.000.000 КМ, званично ће бити отворена у четвртак, 23. маја уз присуство највиших званичника Републике Српске и града.
Народно позориште Источно Сарајево - Фото: СРНА
Народно позориште Источно СарајевоФото: СРНА

Вршилац дужности директора Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић изјавила је Срни да отварање ове установе културе представља историјски тренутак за град и Српску и ствара могућност за интензиван и усклађен културни развој Републике.

Она је напоменула да идеја о позоришту у Источном Сарајеву постоји још од 2003. године, када је започета изградња објекта, а све је оживјело 2017. године уз подршку Владе Републике Српске, града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево.

Свечано отварање позоришта предвиђено је у 20.00 часова, а прва представа биће одиграна већ у петак, 24. маја, када ће глумци Народног позоришта Републике Српске извести представу "Госпођица".

У суботу, 25. маја, на програму је "Боинг-боинг" Никшићког позоришта, а у терминима од 11.00 и 13.00 часова глумци Дјечијег позоришта Републике Српске одгираће представу "Црвенкапица".

У недјељу, 26. маја, биће одиграна представа "Успомене Саре Бернар" у извођењу Тање Бошковић.

Народно позориште Источно Сарајево градило се у етапама средствима општине Источно Ново Сарајево и уз подршку из буџета Републике Српске.

Влада Републике Српске 2022. године је усвојила одлуку о оснивању Јавне установе Народно позориште Источно Сарајево, којом су утврђени дјелокруг и начин рада, органи управљања и руковођења, те друга питања од значаја за дјелатност и пословање позоришта, а у складу са Законом о позоришној дјелатности.

Оснивањем Народног позоришта Источно Сарајево, Република Српска ће бити богатија за још једну републичку јавну установу од значаја за развој и унапређивање позоришне дјелатности.

Позориште ће обављати послове од општег интереса и значаја за Републику Српску, а основано је ради подстицања развоја и унапређивања позоришног стваралаштва.