latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:04 | Аутор: СРНА

Којић: Незадовољство радом Тужилаштва и непроцесуирањем злочина над Србима

Посланик СНСД-а Милорад Којић је током расправе о извјештају о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину рекао да је незадовољан радом те правосудне институције која непроцесуирањем злочина над Србима даје могућност да се мисли да је убијање Срба дозвољено.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да се упорно покушава стигматизовати један народ, истичући да посланик СДА Митхад Чаушевић не познаје функционисање кривичноправног система и како се испуњавају основни елементи кривичног дјела.

- Није довољно да неко нешто каже. Али ви сте упорни и и даље користите ову салу да нас оклеветате да смо геноцидан народ. Мој покојни дјед Милорад је био у логору у Другом свјетском рату гдје је почињен геноцид над Србима и вратио се 1946. године. Нисте спремни да кажете да је почињен геноцид над Србима - рекао је Којић.

Он је нагласио да је незадовољан радом Тужилаштва БиХ јер је непроцесуирањем злочина над Србима дало могућност да се мисли да је убијање Срба дозвољено и није кажњиво.

- Будите коректни ако желите ићи у правцу помирења. Немојте стављати етикете и то сада упорно радите и покушавате да урадите и кроз резолуцију. То је срамота и кажете да ми подривамо БиХ. Ево на који начин подривате својим незнањем. Будите коректни и реците да је почињен злочин над мојим дједом Милорадом, који се 1946. вратио из логора у Њемачкој, по којем сам добио име - рекао је Којић.

Он је нагласио да је Атиф Дудаковић злочинац, јер је под његовом командом убијено 989 људи у западнокрајишким општинама, а да се тражи још њих 125.

Којић је указао да се зна дефиниција геноцида напоменувши да је Независна међународна комисија рекла да злочин у Сребреници нема елементе геноцида.

Посланик СДА Митхад Чаушевић је изазвао реаговања јер је током расправе о извјештају о раду Тужилаштва БиХ за 2023. годину питао зашто се опструише подизање оптужница за кривично дјело негирања геноцида.

Одговарајући на Којићеву дискусију, Чаушевић је позвао Тужилаштво БиХ да се учине додатни напори и процесуирају сви злочини против невиних током протеклог рата.