latinica  ћирилица
21/05/2024 |  13:42 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Петровић: Неки су се грлили са Шмитом, а сада бришу те фотографије

Опозиција у Републици Српској је, бојкотујући састанак на који су били позвани представници свих политичких партија у Бањалуци, показала да жели да изађе на изборе које је расписала Централна изборна комисија БиХ, изјавио је данас потпредсједник СНСД-а Лука Петровић, наводећи да су се неки од њих грлили са Кристијаном Шмитом прије три, четири године, а сада бришу фотографије о томе са интернета.
Лука Петровић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Лука ПетровићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Петровић је истакао да су представници опозиције бјежали када се гласало о Изборном закону Републике Српске у Народној скупштини, а потрчали су да изгласају закон у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, те подсјетио да је Шмит наметнуо измјене Изборног закона БиХ које ће ЦИК примјенити на предстојећим локалним изборима.

- Неки су се грлили са Шмитом прије три, четири године, сада бришу те слике са интернета, како се не би видјеле. Тамо је конфузија, тамо нема тимова, већ само појединачне фрустрације људи. Нажалост, многи људи који гласају за те политичке субјекте, неће добити рјешење од њих - истакао је Петровић.

Од њих ће, истиче Петровић, грађани чути само савакидашњу јадиковку и причу о "многим проблемима".

- Нећу да кажем да не треба ништа поправити, да је све у реду. Свакако да има. Али, ко ради, тај и гријеши. Увијек ће бити грешака и увијек их је било. Само ова екипа људи, која је током година произвела бројан кадар, они то могу и да ријеше - указао је Петровић.

Он је поручио да се кадар кали кроз проблеме и процесе, а не кроз оговарања, лоше приче и нерад.

- Јер, опозиција, у суштини, не ради него прича - указао је Петровић.

Петровић је истакао да ће се наредних дана доносити важне одлуке и подсјетио да до петка, 24. маја, пријаву за изборе ЦИК-у морају да поднесу све политичке партије које желе да учествује према Избоном закону БиХ.

- Нисмо у могућности да промијенимо тај закон, јер га је опозиција дјелимично изгласала. Закон није прошао цијелу процедуру, јер је стао на Дому народа парламента БиХ. Ми морамо да знамо да је ЦИК, гдје и сада имате чланове ПДП-а и СДС-а, инструмент који поставља БиХ ниво и који нисмо у прилици да промијенимо - појаснио је Петровић.

Управо то тијело управља изборним процесом, рекао је Петровић и додао да је то инструмент као Уставни суд БиХ, који не можемо да промијенимо.

- Такође, немамо утицај ни на Суд и Тужилаштво БиХ, у смислу да ми не можемо да поднесемо пријаву да не важи овај Изборни закон. Суд и Тужилаштво прихватају измјене које је наметнуо Кристијан Шмит, који није прошао редовну процедуру, као што су пролазили претходни високи представници у Савјету безбједности УН - истакао је Петровић.