latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:52 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Нема колективне одговорности, резолуција без консензуса (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да одбија било какву колективну одговорност за дешавања у прошлости, истичући да је болесно, бескорисно и отежавајуће инсистирати на изгласавању резолуције у Сребреници у Генералној скупштини УН, а притом заговарати поштовање и суживот у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Мислим да је давно било вријеме да се закопају ратне сјекире и да се почне нормално живјети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати - рекла је Цвијановић у Бањалуци.

Када је ријеч о исходу гласања о резолуцији у УН, Цвијановићева је истакла да иза тога стоји машинерија која настоји да искористи актуелну глобалну ситуацију и навела да Сребреницу због дешавања у свијету, искориштавају као неку тачку помирења.

- На тај начин покушавају да закрпе поцијепани свијет. Он није само поцијепан већ је и деструктиван - навела је Цвијановић.

Она је истакла да ће се о наведеној резолуцији расправљати након двије већ раније донесене, а то је она о Руанди и универзална резолуција која се односила на све почињене злочине.

- Управо због тога да не би нико појединачно то проблематизовао и долазио сваког мјесеца у Генералну скупштину са политичким захтјевима. За разлику од тога, овдје нема јединства. Ако буде усвојена, то ће бити далеко од консензуса и једногласне глобалне подршке - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, представници бројних земаља разумију контекст због чега се инсистира да се о наведеној резолуцији разговара на Генералној скупштини, али да исто тако представници тих држава имају обавезу, због историјских и религијских разлога, да је подрже.

- Не желим да повриједим ниједну жртву. Мислим да су све жртве заслужиле апсолутно поштовање. Не само у овом нашем несрећном рату, већ све жртве страдале у ратовима. Не правим никакву разлику и не водим кампању против некога - поручила је Цвијановић.

Заступајући ову тезу, Цвијановић је рекла да у Сарајеву то не гледају тако и да лажно тврде да неко негира жртве.

- На стуб срама треба прикуцати свакога ко злоупотребљава лошу судбину било кога. Нема ријечи о колективној одговорности. То је намјера болесних умова. Не прихватамо никакву колективну одговорност - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да су злочини почињени у Сребреници добили свој судски епилог, упркос чињеници да многи и данас сматрају да такве пресуде нису адекватне и не одражавају стварно стање.

- Могу да кажем да је сада ово непотребно. Имате читаву хајку по мрежама и то заправо показује скривене намјере. Не може нам нико онда говорити како их нема. Жалосно - закључила је Цвијановић.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено је на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.