latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:26 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Радуловић: СДС спреман и на суд уколико им ЦИК не овјери пријаву за изборе

Предсједник Главног одбора СДС-а Јовица Радуловић поручио је да је ова странка, уколико Централна изборна комисија БиХ не створи услове и омогући СДС-у кандидовање на локалним изборима, спремна да заштити од дискриминације затражи пред надлежним судовима.
Јовица Радуловић - Фото: Уступљена фотографија
Јовица РадуловићФото: Уступљена фотографија

- ЦИК је, као тијело установљено Дејтонским мировним споразумом, у обавези да омогући несметано спровођење избора и остваривање бирачког права свим субјектима којима то право припада. СДС-у није забрањен политички рад нити је брисан из судског регистра - рекао је Радуловић.

Он је додао да чињеница да је СДС-у угашен рачун због Офакове листе, на којој се налази од 2004. године, не може и не смије бити разлог да се овој странци ускрати право учешћа на локалним изборима у октобру, саопштено је из СДС-а.

- Ако се то ипак догоди, позваћемо своје чланство и бираче на протесте пред ЦИК-ом, али ћемо упоредо покренути и судски поступак којим ћемо тражити забрану политичке дискриминације, не само активних чланова СДС-а него и право 100.000 бирача, који су на прошлим изборима свој глас и повјерење дали СДС-у - поручио је Радуловић.

Он је закључио да би евентуална одлука ЦИК-а да одбаци и не изврши овјеру пријаве СДС-а за локалне изборе произвела несагледиве посљедице по демократске принципе и владавину права.