latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:08 ⇒ 12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Екстремне врућине погодиле Пакистан, власти савјетују људе да остану код куће

Власти у Пакистану данас су позвале људе да остану у затвореном простору, док се земља суочава са топлотним таласом који може да изазове екстремне температуре и нове поплаве изазване глечерима.
Врућине у Пакистану (фото: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER) -
Врућине у Пакистану (фото: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER)

Најнасељенија пакистанска провинција Пенџаб затвара све школе на недељу дана због врућине, што утиче на око 18 милиона ученика.

- Врелина ће се наставити овог мјесеца - рекао је Захир Ахмед Бабар, високи званичник пакистанског метеоролошког одјељења.

Он је додао да би температуре могле достићи и до шест степени Целзијуса изнад мјесечног просјека, преноси АП.

Ове недјеље температура би могла да порасте изнад 40 степени Целзијуса у многим дијеловима земље, упозорио је Бабар.

Према ријечима здравствених званичника, болницама је наложено да успоставе хитне центре за реаговање на топлотне таласе како би они који су погођени високим температурама могли брзо да буду збринути.

Љекари кажу да је топлотни удар озбиљно стање које се јавља када нечија тјелесна температура брзо порасте због врелине, због чега може доћи до несвјестице, а у тежим случајевима до инвалидитета или смрти.

Неке области у Пакистану такође се тренутно суочавају са вишесатним нестанком струје, укључујући и околину Исламабада.

Бабар је рекао да ће још један интензиван топлотни талас погодити земљу у јуну, када ће температура вероватно достићи 45 степени.

Напоменуо је да људи треба да пију пуно воде и избјегавају непотребна путовања.

Пољопривредници и други власници стоке треба да предузму мјере да заштите своје животиње током екстремних врућина, рекао је он.

То представља проблем за многе запослене, нарочито грађевинске раднике, усљед немогућности да зарађују.

Ове екстремне врућине су најновија природна катастрофа која је погодила земљу посљедњих година, а топљење глечера и монсуни изазвали су разорне поплаве, које су у једном наврату потопиле трећину земље.

Пакистан се и даље опоравља од од губитака од 30 милијарди долара узрокованих разорним поплавама изазваним климом у којима је погинуло 1.739 људи 2022. године.