latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:21 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Припремљена одбрана Додика и Лукића

Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића припремила је материјалне доказе и нада да ће Суд БиХ прихватити све њихове приједлоге како њиховим брањеницима не би било ускраћено право на одбрану, рекао је Лукићев адвокат Миљкан Пуцар уочи сутрашњег рочишта.
Суђење Додику и Лукићу - Фото: Screenshot/YouTube
Суђење Додику и ЛукићуФото: Screenshot/YouTube

Пуцар је напоменуо да би Тужилаштво БиХ сутра требало да заврши са извођењем доказа, те потврдио да је одбрана већ у писаној форми Суду БиХ доставила приједлог доказа.

- Из Суда БиХ нам нису одговорили шта прихватају, а шта не од доказа. Надамо се да ће прихватити све наше приједлоге да нам не би ускратили право на одбрану - навео је Пуцар.

Када је ријеч о одбрани оптужених у овом предмету који се против Додика и Лукића води због непоштовања одлука Кристијана Шмита, Пуцар истиче да је одбрана спремила бројне материјалне доказе, а пред Судом ће се појавити и свједоци, односно експерти из ове области.

- Не можемо у овом тренутку говорити о томе колико би то могло трајати. Требаће сигурно неколико појављивања, односно рочишта за извођење свих доказа - рекао је Пуцар за Срну.

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића због непоштовање одлука Кристијана Шмита, а наставак суђења предвиђен је за 13.00 часова.

На претходном рочишту 29. априла Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

Судија у овом поступку Сена Узуновић затражила је од Тужилаштва БиХ да достави документ Анекс 10 Дејтонског споразума на енглеском језику и са адекватним преводом.

Узуновићева је одбацила да као доказе прихвати и 30 новинских чланака, те истакла да се као докази могу прихватити једно оригнални документи, овјерене копије и копије.

Тужлаштво БиХ је тада као доказе предочило и копије одлука Кристјана Шмита скинуте са странце ОХР-а којима је ван снаге ставио олуке Народне скупштне Републике Српске којима се не примјењују, не прихватају Шмитове одлуке, као и оне о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.