latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:05 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Промовисани кадети - нова снага МУП-а Српске (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске промовисало је данас у Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке 251 кадета 25. класе Полицијске академије и девсет кадета 11. класе за Специјалну антитерористичку јединицу који су успјешно завршили школовање.
Промоција кадета - Фото: РТРС
Промоција кадетаФото: РТРС

Након полагања заклетве, кадетима је уручено увјерење о завршетку Полицијске обуке и стручног оспособљавања, као и рјешење о распореду у службу.

Промоцији кадета присуствовали су премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран, директор Полиције Српске Синиша Кострешевић и потпредсједница Народне скупштине Ана Љубојевић.

Вишковић је истакао да је данас историјски дан за Српску и да никада током њеног постојања није било постројено толико кадета.

Он је рекао да атаци на Републику Српску ни након 30 и више година нису ништа мањи него што су били на самом почетку, али да се Српска убијек борила за своје очување.

Премијер је поручио кадетима да постају огледало Српске.

- Ваш однос према грађанима и допринос очувању Републике Српске биће немјерљив - истакао је Вишковић.

Каран је честитао кадетима званични улазак у редове полиције Српске, истакавши да су пред њима бројни изазови и обавезе, да се од њих очекује да стечена знања примијене у пракси и тако дају допринос у заштити безбједности грађана и њихове имовине и уставног поретка Републике Српске.

Он је рекао да је поносан на чињеницу да је МУП показао изузетан капацитет да у једном тренутку истовремено школује 800 кадета, што је импресиван податак имајући у виду да је од оснивања Полицијске академије кроз њу прошло више од 3.000 кадета.

Каран је поручио кадетима да је пред њима будућност и обавеза да наставе традицију и чувају Републику у чије темеље су у Одбрамбено-отаџбинском рату животе уткала 782 припадника МУП-а.

Он је нагласио да дугорочни стратешки и плански циљ МУП-а остаје попуна, обука и опремање полиције Републике Српске, у чему имају подршку осталих институција Републике Српске, али ни подршка грађана, као и до сада, не смије изостати.

Каран је рекао да се новом генерацијом полиција занавља младошћу и патриотама који ће наставити стопама претходника који су дали пуни допринос опстанку Српске.

Начелник Управе МУП-а Српске за полицијску обуку Миле Шикман рекао је да је полицијско образовање темељ сваке полицијске професије.

- Након што положите заклетву, придружићете се нашим редовима. Има ли ишта узвишеније од заштите наших грађана и чувања наше Републике - рекао је Шикман.