latinica  ћирилица
21/05/2024 |  10:14 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Од наредне године електронска размјена података и са Аустријом

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске најавио је данас да ће се од идуће године примјењивати електронска размјена података и са Аустријом.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Примјеном овог споразума престаће обавезно слање потврде о животу за око 1.900 корисника права Фонда ПИО Републике Српске који живе у Аустрији, саопштено је из Фонда.

Како се наводи, ни корисници права Завода за пензијско осигурање Аустрије који живе у Републици Српској неће више бити у обавези достављати потврду о животу крајем текуће године, како би исплата била настављена и у наредној години.

- Овим унапређењем размјене података у значајној мјери ће се штедјети материјална средства, максимално скраћивати рокови доставе неопходних података, а корисницима права потпуно се елиминише вријеме и новчана средства потребни за обезбеђење, овјеру и поштанске трошкове слања потврде о животу на утврђеном међународном обрасцу у другу државу - истичу из Фонда.

Споразум о електронској размјени података, о чињеници наступа смрти корисника права, као и електронској размјени података о висини пензије корисника права усаглашен је током савјетодавних дана пензијских фондова Републике Српске, Федерације БиХ и Аустрије који су одржани прошле седмице у Сарахјеву, уз учешће аташеа за социјална питања Аустрије у БиХ и представника компаније "Дојче пост".

Представници носилаца осигурања овај споразум ће потписати у октобру, а његова примјена почиње од 1. јануара наредне године.

У саопштењу се додаје да су савјетодавни дани били прилика да се носиоци осигурања упознају о измјенама правних прописа из области пензијског и инвалидског осигурања од последњег радног састанка одржаног у Бечу у марту 2023. године.

Осигураниици и корисници права ова три носиоца осигурања могли су непосредно рјешавати питање захтјева за остваривање права на пензију, потврђивање стажа осигурања оствареног на подручју друге државе, поднијети пожурницу у поступцима рјешавања захтјева, евентуална питања исплате пензија и свим осталим питањима у директном контакту са савјетодавцима запосленим у три пензијска фонда.

Из Фонда наводе да су овакве активности планиране у складу са годишњим планом и програмом рада пензисјких фондова и у континуитету се организују наизмјенично у БиХ и Аустрији, у духу партнерских односа и што боље сарадње носилаца осигурања у поступцима рјешавања захтјева подносилаца.

У саопштењу се додаје да је Фонд ПИО Републике Српске са Федералним заводом договорио ширу размјену података и документације електронским путем која обухвата потврду стажа и статуса корисник/осигураник.