latinica  ћирилица
21/05/2024 |  09:06 ⇒ 09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Покренута истрага поводом пада хеликоптера предсједника Ирана

Начелник генералштаба иранске војске генерал-мајор Мохамад Багери одредио је делегацију која ће истражити случај пада хеликоптера у којем је био предсједник Ирана Ебрахим Раиси.
Потпредсједник Ирана Мохамед Мохбер (Фото: EPA-EFE/Iranian presidnetial office) -
Потпредсједник Ирана Мохамед Мохбер (Фото: EPA-EFE/Iranian presidnetial office)

Истрагу која је већ отпочела на мјесту инцидента предводи генерал Али Абдолах, а резултати ће бити објављени послије истраге, преноси ИРНА.

Како је раније саоштено, вјерује се да је узрок пада хеликоптера у којем се налазио предсједник Ирана Ебрахим Раиси технички квар летјелице.

- Раиси је мученички страдао у недјељу (19. маја 2024. године) усљед пада хеликоптера који се догодио због техничког квара летјелице - наводи се у извјештају иранске државне новинске агенције.

ИРНА није прецизирала природу квара хеликоптера.

Погребни обред за иранског предсједника, министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и осталих који су настрадали у паду хеликоптера, обавиће се данас у Табризу, главном граду Источног Азербејџана, у 9.30 часова по локалном времену, преноси Ирна.

Раисијево тијело ће касније бити пренесено у Техеран, прије него што буде сахрањено 23. маја у његовом родном граду Мешхаду, на сјевероистоку Ирана.

Хеликоптер у којем су се налазили ирански предсједник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан срушио се у недјељу на сјеверозападу Ирана, а поред њих двојице, погинуло је још шест особа.