latinica  ћирилица
21/05/2024 |  08:38 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Наградић: Доношење резолуције о Сребреници увод у нове сукобе (ВИДЕО)

Евентуално доношење резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН могло би да изазове нове сукобе у БиХ, рекао је за РТРС социолог Слободан Наградић.
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

Он је рекао да је сама прича о резолуцији донијела велике проблеме у БиХ и да је то један од крупних разлога за политичке сукобе у БиХ.

- Та различита мишљења за сада су изазвала вербалне и политичке сукобе. Надамо се да ће на том нивоу и остати - навео је Наградић.

Он је истакао да је атмосфера у БиХ "запаљива".

- Довољно је да неко кресне шибицу и баци је гдје не треба и деси се проблем - рекао је Наградић.

Он је истакао да се овом резолуцијом крше принципи Међународне конвенције УН и сви раније усвојени документи којима је јасно утврђено да геноцида у Сребреници није било.

Он је позвао све факторе у БиХ, региону и свијету да воде рачуна да продубљивање приче о "геноциду", а игнорисање научних спознаја и научних критеријума, није добра порука.

Наградић је рекао да се у Сребреници догодио велики злочин, али не и геноцид.

- У Сребреници се догодио велики злочин, масакр. То не спори нико већ 20 година. То је чињеница и то не може нико оспорити - навео је Наградић.

У четвртак, 23. маја. Генерална скупштина УН требало би да расправља о Резолуцији о Сребреници. Република Српска и Србија, као и цјелокупан српски народ противе се да буду етикетирани као геноцидан народ.

Предсједник Србије Александар Вучић отпутовао је у Њујорк гдје ће присуствовати сједници.