latinica  ћирилица
20/05/2024 |  18:42 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Срби подижу глас против историјског ревизионизма (ВИДЕО)

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да га је предсједник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима, који борави у Београду, обавијестио да ова земља неће гласати за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.
Генарална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Генарална скупштина УН-а (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

Резолуција о Сребреници за породице убијених и несталих Срба као и преживјеле жртве протеклог рата нема никавог значаја-поручили су представници организација проистеклих из Одбрамбено- отаџбинског рата.

Поручују да су Срби страдалнички народ и да је најављена резолуција највећа подвала човјечанству.

У науму да српски народ морално понизе, аутори и спонзори тзв. сребреничке резолуције заправо су урадили што је мало коме пошло за руком.

Хомогенизовали су и освИјестили Србе о намјерама Запада али и пробудили слободни дио свијета. Ако САД, Велика Британија, Њемачка притисцима на мале, издејствују подршку резолуцији, биће то натегнута већина 100-нак од укупно 193 земље чланице УН. С тим да ће против и уздржани бити представници најмање пет милијарди људи.

- Та резолуција је највећа подвала човјечанству, од његовог постојања, за нас је необавезујућа, ми знамо ко смо и шта смо, могу да нам ставе било какве етикете, знамо да смо ми страдали и то ће за нас бити једина истина - нагласио је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица погинули и заробљених војника и несталих цивила.

- Најбитнија ствар да Хрвати и муслимани знају да Срби нису геноцидан народ, да они људи који живе овдје, друге нације знају да није начињен геноцид на овим просторима од стране Срба. То је највећа порука свим овим људима који живе овдје - упозорио је Анђелко Носовић,  предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Генерална скупштина УН ће 23. маја под тачком Култура мира расправљати о документу, чије усвајање може имати далекосежне посљедице по српски народ.

Уколико буде прихваћена, одговор Републике Српске могао би освИјестити политичко Сарајево које игнорише чињеницу да амбасадор Златко Лагумџија поступа без сагласности институција БиХ, ускључиво по налогу бошњачких структура.

- Шта нам то говори, да та резолуција за БиХ, за њене институције, њене народе, грађане нема никаву тежину ни значај. Република Српска ће имати потпуно јасан одговор који се некима неће свидјети али Боже мој - навео је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ.

Тај одговор, брине политичко Сарајево. Опет вјешто мијењају тезе, ишчуђавају се што Срби брину јер се у Резолуцији нигдје не спомиње ни Република Српска ни Србија.

И то говори министар, осумњичен за сарадњу са нарко картелом, који је колико јуче најављивао ревизију пресуде и одштету од Србије.

- Сматрам врло некоректним да не користим теже ријечи, начин на који предсједник Србије Александар Вучић покушава убједити остатак свијета да је ова резолуција усмјерена против српског народа и да колективизира одговорност - тврди Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара.

Каже "ми ћемо на све друге начине тражити и надокнаду штете и обнову ревизије пресуде против Србије".

И када се сјетимо шта је говорио Френсис Бојл, ратни савјетник Алије Изетбеговића и подносилац прве тужбе БиХ против Србије, да је резолуција прилика да се укине, како је рекао, геноциодна Република Српска, заиста ко је наиван да повјерује да је ријеч о безазленом документу који се реда ради усваја у УН.