latinica  ћирилица
20/05/2024 |  15:50 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт у ФБиХ и опозиција у Српској би да спроводе Шмитове политике

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је видљиво да владајућа структура у Федерацији БиХ имплементира политику нелегитимног Кристијана Шмита, као и да опозиција Републике Српске то жели да чини.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Политика Републике Српске је против наметнутих рјешења, а посебно против било каквих наметнутих рјешења некога ко нема легитимитет у БиХ -рекао је Кошарац новинарима.

Указујући на изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да "постоје негатори високог представника", Кошарац је навео да у БиХ не постоји високи представник и да Шмит то није.

Када је ријеч о суверенитету БиХ, Кошарац каже да се заједничким напорима кроз дијалог радило на доношењу одлука на трагу договора политичких лидера у Лакташима на начин да сва рјешења креирају домаћи представници, без уплитања странаца.

- Овдје Сарајево легализује нелегитимног и нелегалног Шмита - рекао је Кошарац и додао да је позив за договор да се одбаце било каква рјешења која намеће нелегитимни високи представник био јасан и аргументован.

Кошарац је указао да постоји потреба да се у Републици Српској, која има изборни суверенитет по Изборном закону, окупи позиција и опозиција, али да је, према ономе што се види из медија и према најавама политичких лидера, видљиво да опозиција имплементира политике Шмита, као што то ради владајућа структура у ФБиХ.

Он је навео да добро препознаје модел који заговара Шмит, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и неки други са извођачима радова, а то су владајућа структура у ФБиХ и опозиција у Републици Српској.

- Нама то помало мирише на догађаје на сјеверу Косова - рекао је Кошарац и додао да неће бити дозвољена таква политика према изборном суверенитету Републике Српске, интересу српског народа и грађана у Републике Српској.

Када је ријеч о буџету БиХ, Кошарац је рекао да је буџет конципиран и да за то постоји сагласност институција Републике Српске, али да се у ФБиХ не могу усагласити о буџету и осталим расподјелама вишка прихода.

Одговарајући на питање новинара да ли се преговара о прекомпозицији власти на нивоу БиХ, Кошарац је рекао да увијек постоји могућност за то.

- Мислим да то није затворено питање - рекао је Кошарац и додао да се ћути о томе да органи у БиХ не функционишу.

Он је додао да је Парламентарна скупштина БиХ блокирана на основу политике Клуба Бошњака у Дому народа.

- У Сарајево нема приче о томе, то нико не спомиње. Ниједан новинар из ФБиХ ме није питао на који начин мислим да обезбиједим пролазност одређених аката који долазе из Савјета министара у Парламентарној скупштини БиХ - рекао је Кошарац.