latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:28 | Аутор: СРНА

Симикић: Истином се борити против пропаганде

Република Српска и Србија и даље треба да се истином боре против резолуције о Сребреници чије би евентулано усвајање у Генералној скупштини УН било штетно, изјавио је асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Синиша Симикић.
Синиша Симикић - Фото: РТРС
Синиша СимикићФото: РТРС

Симикић је указао да су инсистирањем бошњачких политичких представника да се у Генералној скупштини УН расправља о резолуцији нарушени односи у БиХ.

- Истином треба да се боримо против пропаганде. Истина ће испливати једног дана на видјело - рекао је Симикић новинарима у Бањалуци.

Он је констатовао да је присутна дипломатска офанзива Србије и Републике Српске ради спречавања усвајања овако штетне резолуције.

- Причом о нашим жртвама ми треба да се боримо против стигматизације. Свијет се мијења. Сада или за стотину година биће заинтересованих да докажу пуну истину о рату - навео је Симикић.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је јутрос, пред полазак у Њујорк, да ће се српска тробојка поносно вијорити у сједишту УН, а под њеним окриљем ће нову енергију у залагању за праведнији свијет наћи све слободарске земље, све нације које се боре за достојанство и правду, која је дуго била обесмишљавана и понижавана.

Вучић је пред одлазак у Њујорк заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и другим званичницима Српске присуствовао јутрос молебану у Храму Светог Саве на Врачару коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.