latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:35 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Подршком резолуцији бошњачки политичари руше уставни поредак БиХ (ВИДЕО)

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да бошњачка политичка структура подршком резолуцији о Сребреници крши Дејтонски споразум и руши уставни поредак.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да о тој резолуцији не постоји сагласност ниједне институције у БиХ и да нико од представника БиХ без одлука БиХ не би смио да подржава ту резолуцију.

Он каже да то говори да та резолуција нема апсолутно никакву тежину за БиХ, њене институције, народе и грађане.

Ковачевић је рекао да се крши Дејтонски споразум и Устав, да се руши уставни поредак у БиХ и да то тренуто ради екипа коју чине на првом мјесту представници бошњачке политичке структуре у БиХ на челу са предсједавајућим Предсједништва БиХ Денисом Бећировићем, министром спољних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем, амбасадором БиХ при УН Златком Лагумџијом и осталим извршиоцима кривичног дјела рушења уставног поретка БиХ.

Он је истакао да БиХ може да опстане и функционише само на прецизно дефинисаном балансу кроз Дејтонски споразум и његов Анекс четири, односно Устав.

Ковачевић је нагласио да би све осим тога значило крај БиХ.

Ковачевић је рекао да ће, уколико се усвоји резолуција о Сребреници, Република Српска имати потпуно јасан одговор који се некима неће свидјети.

Коментаришући изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да сама прича о резолуцији о Сребреници поприма драматичне обрисе и да Српска не жели никакву ескалацију и насиље, али да ће њене политичке одлуке бити веома освјешћујуће за Бошњаке у Сарајеву, Ковачевић је рекао да је то сасвим довољно и да ће о томе јавност бити упознати на вријеме.

- Република Српска никада није крила своје политичке поступке, неће их крити у наредном периоду. Међутим, ако неко мисли да ћемо ми да сједимо, да ћутимо и да гледамо како неко крши наша Уставом загарантована права, да ћемо ми то да гледамо ћутке и са осмијехом, онда се грдно вара - истакао је Ковачевић.