latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:29 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Покренута акредитација студијског програма за истраживање ратних злочина (ВИДЕО)

Злочини над Србима вршени су у континуитету, а свјетска јавност и правосудне институције су до данас углавном на њих остали нијеми, поручено са промоције "Атласа злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину".
"Атлас геноцида" - Фото: РТРС
"Атлас геноцида"Фото: РТРС

Ријеч је о другом тому, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Од 1992. до 1995. године, више од 2 и по хиљаде Срба страдало је на подручју Подриња, од којих већина на кућном прагу. Велики дио тих злочина догодио се током 1993. године- од Крвавог Божића у Кравици до злочина у Скеланима.

- Гдје су буквално, у размаку од девет дана попаљена сва, комплетна српска имовина побијено све што се стигло да се побије, убијани су цивили убијане су жене, старци, убијани су и они који су спас тражили у Србији, а неки чак и на терирорији Србије - рекао је Бранимир Којић, предсједник Републичке организације породица затобљених и погинулих бораца и енсталих цивила

Ова злодјела дешавала су се упркос чињеници да су Уједињене нације Сребреницу прогласиле демилитаризованом зоном.
Злочини који су почињени током 1993. године представљени су у другом тому "Атласа злочина над Србима", у издању Републичког центра за истражавања рата и ратних злочина.

- Ми прво морамо да будемо свјесни на који начин су наши сународници убијани, да анализирамо то да их се сјећамо, али како да их се сјећамо , да их не памтимо по њиховим џелатима него да их памтимо по њима - навео је Синиша Симикић, један од аутора Атласа злочина над Србима и асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци.

- Нажалост свјетска јавност а и правосудне институције, што је поготово поразно су нијеме за ове злочине и свједочимо да је јако мало правосудних процеса када су у питању Српске жртве те на овај начин дајемо један омаж српским жртвама а и уједно остављамо трајни монумент како се нешто оавко никада не би поновило - истакао је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Извјесно је веће учешће и академске заједнице у истраживању рата и ратних злочина над Србима у наредном периоду. На два јавна универзитета у Српској, покренута је акредитација нових студијских програма.

- Бавиће се истраживањима рата и ратних злочина јер те докторске студије, трећи циклус студија ће се изводити и на универзитету у Источном Сарајеву и Бањалуци - рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин 

Како је наглашено, издавањем Атласа злочина над Србима исказује се поштовање према страдалим, али оставља и трајни документ за све оне који буду били заинтересовани за истраживање. Након 1992. и 1993. године, планирано је документовање и злочина над Србима 1994. и 1995. године.