latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:12 ⇒ 14:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж: САД нису гарантовале моја права на слободу говора

​Жулијан Асанж каже да америчка влада није гарантовала његово право на слободу изражавања према Првом амандману, у новом изазову његовом изручењу.
Џулијан Асанж (фото: архива/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
Џулијан Асанж (фото: архива/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Оснивач Викиликса, Асанж (52) је тражен у САД како би му се судило због оптужби за хаковање и шпијунажу, због објављивања повјерљивих докумената и депеша у 2010. и 2011. у вези с ратовима у Авганистану и Ираку.

Британске судије рекле су да неће саслушати још једну жалбу Асанжа ако САД изнесе гаранције да он неће бити оштећен на суђењу због свог страног држављанства, да се неће суочити са смртном казном и да се може ослонити на Први амандман, право које штити слободу говора.

Данас су Асанжови адвокати рекли Жалбеном суду у Лондону да је смртна казна у довољној мјери искључена.

Али, утврдили су да су друге гаранције које је понудила САД "очигледно неадекватна" и затражили даљу жалбу у Асанжовом случају.

Гаранција у вези смртне казне гласи: "САД могу пружити такву гаранцију да Асанж није оптужен за казнено дјело за које се доноси одлука о смртној казни, а САД још гарантују да му се неће судити за казнено дјело за које се изриче смртна казна."

- Прихватамо да су САД дале недвосмислена обећања да га неће оптужити ни за једно казнено дјело које је смртно кажњиво - рекао је Едвард Фицџералд, шеф Асанжовог правног тима.

Али, рекао је да гаранција о слободи говора неће нужно заштитити његова права на суђењу у Америци, те да то "уопште није гаранција".