latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:09 ⇒ 14:47 | Аутор: Агенције

Међународни суд правде затражио хапшење Нетанијахуа због наводних ратних злочина

Међународни кривични суд затражио је налог за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанијаху због наводних ратних злочина, пренио је Ројтерс.
Бењамин Нетанијаху (фото: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL) -
Бењамин Нетанијаху (фото: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL)

- Постоје разумни разлози за вјеровање да израелски премијер Нетанијаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човјечности - рекао је главни тужилац МКС Карим Кан.

Овај суд затражио је налог за хапшење и лидера Хамаса Јахје Синвара, на основу оптужби за ратне и злочине против човјечности због напада на израелску територију 7. октобра и рата који је услиједио у Појасу Газе. 

Тужилац Кан је у интервјуу за Си-Ен-Ен навео да МКС, осим за Нетанијахуа и Синвара, тражи налоге за хапшење других лидера Хамаса - Мухамеда Ибрахима ел Масрија и Исмаила Ханијеа, али и израелског министра одбране Јоава Галанта.

Судијски панел МКС размотриће Канов захтјев за издавање налога.

Кан је рекао да су међу оптужбама против Синвара, Ханијеа и Масрија "истребљивање, убиство, узимање талаца, силовање и сексуални напади у заточеништву".

Према његовим ријечима, међу оптужбама против Нетанијахуа и Галанта су "изазивање истребљења, изгладњивање, забрана хуманитарне помоћи и намјерно гађање цивила током сукоба".

На изјаву Нетанијахуа да би оптужбе против високорангираних израелских званичника биле "нечувене" и да Израел има сопствени правосудни систем који ригорозно истражује свако кршење закона, Кан је нагласио да "нико није изнад закона".

Израел и САД нису чланице МКС. Међутим, МКС тврди да има надлежност над Газом, Источним Јерусалимом и Западном обалом, пошто су се палестински лидери 2015. године сагласили да се обавежу оснивачким принципима МКС.