latinica  ћирилица
20/05/2024 |  09:05 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Осуда напада на Србе у заједничким органима и ОС

Удружења ветерана у Републици Српској упозорила су да се у БиХ оркестрирано и здруженим снагама из ФБиХ одвија медијски рат против свега што представља српски народ.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

- Оркестрирани напади на представнике Срба у заједничким органима и Оружаним снагама БиХ одвијају се у сјени дипломатских активности поводом најављене резолуције о Сребреници које спроводе дипломатски представници Њемачке, Руанде, Велике Британије и друге антиспрпски настројене дипломате земаља којима смета све што је православно - наводи се у саопштењу.

Ветерани кажу да се медијски сатанизују официри Срби из Трећег пјешадијског Република Српска пука, начелник заједничког штаба Оружаних снага генерал Гојко Кнежевић, замјеник команданта Оперативне команде за ресурсе генерал Небојша Бошњак, заједно са групом припадника Оружаних снага БиХ српске националности, а да тих напада није поштеђен ни замјеник министра одбране Александар Гогановић.

Против њих је извјесни Есад Шабановић поднио и кривичну пријаву Тужилаштву БиХ јер су 14. маја у општини Калиновик, како он тврди, положили цвијеће генералу Ратку Младићу.

- Наравно да наведене чињенице нису тачне јер је ова делегација, као и остале делегације, положила цвијеће на споменик погинулим борцима који има назив Спомен комплекс калиновачким јунацима - истичу ветерани.

Они подсјећају да Срби никад не дижу споменике личностима за живота, нити се живим људима одаје почаст и полаже вијенац.

- То што би Бошњаци најрадије избрисали мјесто Калиновик јер је у њему рођен генерал Младић и што их српска капа - шапка, коју су носили српски официри не само у Одбрамбено-отаџбинском рату него и у Првом свјетском рату, подсјећа само на генерала Младића, то је њихов проблем - наводи се у саопштењу.

Ветерани из Републике Српске поручују да је њима већи проблем то што Тужилаштво и Суд БиХ сатанизују Србе неправедним пресудама, док Бошњаке ослобађају за сличне или много теже злочине.

- Такође, неслога на политичком небу Републике Српске када су у питању национални интереси је много већи проблем и ствара добру подлогу за антисрпско дјеловање разних личности, удружења и дипломата - истичу ветерани.

Они су позвали све политичке представнике Републике Српске, све братске организације и удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата, да се уједине у осуди понашања и дјеловања усмјереног против српског народа.

Ветерани их позивају и да дају подршку српским официрима и политичким представницима, оцјењујући да они трпе страшне нападе из ФБиХ, како медијски, тако и пред Тужилаштвом и Судом БиХ, кроз лажне оптужбе и неправедне пресуде.

Као прву прилику да се то уради наводе сједницу Народне скупштине Републике Српске заказану за 22. мај.

Саопштење су потписали Удружење грађана Први батаљон војне полиције Првог Крајишког корпуса, Удружење ветерана Гарда Пантери, Удружење ратних војних инвалида отаџбинских ратова града Бањалука и Удружење припадника Прве оклопне бригаде ВРС.

Потписници су и Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба ВРС, Удружење бораца Друге крајишке бригаде ВРС, удружења ветерана Вукови са Дрине, Гарда Шековићи, специјалне јединице Пеша, Мандини лавови, Удружење 65. заштитни моторизоавни пук Главног штаба ВРС, ветерани црвених беретки Братунац, Удружење бораца Бели вукови Пале и Удружење ветерана Тобутски соколови.