latinica  ћирилица
20/05/2024 |  08:10 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

Мећавник: Најбоља представа "11 поткошуља" студената ФДУ из Београда

Представа "11 поткошуља" студената Факултета драмских уметности из Београда у режији Симе Ђукића проглашена је за најбољу на петом "Позоришном Кустендорфу" на Мећавнику.
Мећавник-Позоришни Кустендорф - Фото: СРНА
Мећавник-Позоришни КустендорфФото: СРНА

На "Позоришном Кустендорфу", који је завршен синоћ уручењем награда, у такмичарском програму одиграно је пет студентских представа академија умјетности из Београда, Новог Сада и Бањалуке, те београдског Факултета драмских уметности.

За најбољег глумца проглашен је Вељко Стевановић за три улоге у најбољем комаду, а за најбољу глумицу Марта Шћекић, студенткиња Академије уметности у Новом Саду за улогу Фредија у представи "Скакавци".

Специјална награда припала је ансамблу представе "Животињска фарма" Академије уметности из Београда за сценски покрет, уједначеност израза, прилагођавање игре специфичном амбијенту, одабир теме и колективни дух.

Студенти Академије уметности из Новог Сада одиграли су представе "Скакавци" Биљане Србљановић и "Кротка" Фјодора Михајловича Достојевског, а студенти Академије уметности из Београда "Животињску фарму" Џорџа Орвела.

Студенти Факултета драмских уметности из Београда одиграли су представу "11 поткошуља", а бањалучке Академије умјетности "Ћелаву пјевачицу" Ежена Јонеска.

Фестивал под слоганом "Има ли живота пре смрти", који је почео 17. маја, затворио је његов оснивач, прослављени режисер Емир Кустурица.

Он је рекао да људи који живе нешто дуже знају како је прије 30-40 година кад се појавио Боб Вилсон и кад су се појавили театри који су рушили идеју грађанског театра, предсказиван крај позоришта, крај умјетности и "крај свијета".

- Шта се десило, суочавамо се са идејом да, не само да није крај умјетности, него да се рађа нова - поручио је Кустурица.

Према његовим ријечима, у тренутку када цијели свијет постаје један огроман театар, овај фестивал буди наду управо због тога што су питани млађи људи - да заправо умјетност није мртва.

- Јеванђеља у Новом завјету нису писана као пука пророчанства него као метафоричка дјела која говоре о једном времену и која се тумаче хиљадама година послије. Таква је љепота овог догађаја, овог фестивала, управо у томе што млади људи изводе умјетничка дјела и што живи умјетност - нагласио је Кустурица.

Прве фестивалске вечери изведена је представа "Галеб" Антона Павловича Чехова у режији Милана Нешковића Народног позоришта из Сомбора, а потом је наступио Државни театар младих "Бријанцев" из Санкт Петербурга који је одиграо представу "Медвед", такође насталу према Чеховљевом дјелу.

Другог дана фестивала Народно позориште из Сомбора извело је представу "Свака дивна ствар" у режији Нинослава Ђорђевића, док је посљедњег дана Народно позориште из Суботице одиграло ауторски пројекат Миње Пековић "Браво за кловна".

О наградама је одлучивао трочлани жири који су чинили глумица Вања Ејдус, режисер Јана Маричић и драмски писац Ђорђе Косић.

"Позоришном Кустендорфу" присуствовали су студенти драмских уметности из Србије, Републике Српске и Русије.