latinica  ћирилица
20/05/2024 |  07:45 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Миљановић: Када нестане малољетно лице одмах позвати полицију; Свака минута је корисна (ВИДЕО)

Начелница Одјељења за односе с јавношћу МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић рекла је, говорећи о систему "Пронађи ме" који би требало да буде успостављен у Републици Српској, да је најважније у тренутку када нестане малољетно лице одмах позвати полицију.
Мирна Миљановић - Фото: РТРС
Мирна МиљановићФото: РТРС

- Ако дијете не можете пронаћи на мјестима на којима буде најчешће, одмах се мора позвати полиција. Треба се спријечити проток времена. Свака минута је корисна и битне су јако процедуре како се поступа у таквим ситуацијама - навела је Миљановићева.

Миљановићева каже да је МУП Српске у сарадњи са страним агенцијама унапређује знање о нестанку дјеце. 

Влада Републике Српске и Министарство унутрашњих послова одлучили су да Српска постане дио пројекта "Пронађи ме" на коме се већ дуже вријеме проводе припремне активности. 

- Имали смо посјету Министарству унутрашњих послова Србије и фондацији "Пронађи ме" коју је основао Игор Јурић, онда је формиран стручни тим и сада је циљ укључити све организације које могу допринијети да то оде до што више грађана - наводи Миљановићева.

Превенција и правовремено дјеловање кључни су фактори приликом проналаска несталих малољетника.

МУП Српске је од 2018. године активан члан невладине организације "Amber Aelert Europe" која окупља велики број земаља чланица. Међутим, само чланство у овој невладиној организацији не омогућава активирање Система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица, што је циљ Министарства у Влади Српске.

- Самим тим, МУП је анализирао како такви системи функционишу у САД, Европи и земљама из окружења, те је донесена одлула да се почне са реализацијом активности и дефинисањем критеријума за успостављање Система у Републици Српској по узору на систем "Пронађи ме" у Србији - наглашено је раније у саопштењу МУП-а.

Како се додаје, њихов систем, у случајевима нестанка малољетних лица, омогућава полицији да хитно, путем савремених средстава комуникације обавијести јавност и тако у потрагу укључи ширу друштвену заједницу, објављујући информације путем медија, телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на аутопутевима и сл.

Основни циљ јесте хитно информисање шире јавности о несталом малољетнику, због што бржег и ефикаснијег проналаска.