latinica  ћирилица
19/05/2024 |  21:51 | Аутор: СРНА

Гускова: Запад жели поново да понизи Србе

Руски историчар и академик Јелена Гускова истакла је да Запад жели поново да понизи Србе, те нагласила да у Сребреници није било геноцида и да је важно да српски народ на свим нивоима објасни шта се догодило.
Јелена Гускова - Фото: РТРС
Јелена ГусковаФото: РТРС

- Генерална скупштина није орган који законодавно одређује нешто. То је више за јавност, а нама је најважније да геноцида није било. Оно што је сада врло важно за српски народ је да објасни шта се догодило, на свим нивоима, научном и државном, у свим органима спољне политике уз подршку Русије, Бјелорусије, Кине и других земаља - рекла је Гускова за РТ.

Она сматра да о томе треба да се организује велики научни скуп.

Гускова истиче да тачно зна шта се догодило јер је проучавала то питање, те додала да у Сребреници није било никаквог геноцида већ је била специјална операција других држава да би некако могли да казне Србе.

Према њеним ријечима, нису могли тада, па сада послије 20 и више година покушавају да то ураде, а најважније је да понизе и Србију и Републику Српску.

Гускова је нагласила да покушај притиска нарочито на Републику Српску, а и на Србију, постоји десетинама година и да Запад никако не може да се избори са српским карактером.

Руска историчарка наглашава да су Срби за вријеме деведесетих година прошли много понижења и казни, а остали су на своме.

- О вашем карактеру знају и у Европи и у другим земљама. Неће њима то проћи тек тако. Обавезно ћемо се борити за то питање на различитим нивоима - закључила је Гускова.