latinica  ћирилица
19/05/2024 |  21:10 ⇒ 21:47 | Аутор: sputniknews.com

Утврђена тачна локација пада Раисијевог хеликоптера, све снаге упућене на лице мјеста (ФОТО/ВИДЕО)

Хеликоптер, у којем се налазио предсједник Ирана Ибрахим Раиси, имао је отежано слетање на сјеверозападу Ирана. У хеликоптеру су се налазили и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати.
Ирански медији о хеликоптеру (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Ирански медији о хеликоптеру (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Како су јавили медији, хеликоптер је имао тешко слетање у граду Џулфа у иранској провинцији Источни Азербејџан. На место пада хеликоптера послати су војни хеликоптери. У току је спасилачка акција, али је отежавају лоши временски услови – густа магла, киша и мрак.

Многе земље понудиле су помоћ Ирану у акцији потраге и спасавања. Русија саопштила и да је спремна да пружи помоћ у истрази инцидента.

Утврђена је тачна локација пада Раисијевог хеликоптера – са тог места је примљен сигнал са телефона једног од чланова посаде, јавља агенција Тасним, позивајући се на команданта Корпуса Чувара Исламске револуције иранске провинције Источни Азербејџан.

Како је прецизирано, на лице мјеста су упућене безбједносне снаге.

Временски услови веома тешки и исцрпљујући

Шеф организације за спасавање и помоћ Ирана Бабак Махмуди рекао је за Спутњик да се у зони потраге за хеликоптером налази 65 бригада Црвеног полумјесеца, 15 паса трагача и два дрона.

Спасилачки тимови дају све од себе

У подручју, где је хеликоптер са председником и министром спољних послова Ирана имао "тешко слетање", постоје тешко проходни дијелови, спустила се густа магла, пада киша. Нажалост, већ је пала ноћ, спасилачке екипе дају све од себе. Тимови за брзо реаговање Црвеног полумесеца, као и друге групе, укључујући Корпус Чувара Исламске револуције, Басиџ и војне снаге удружили су напоре и распоређени су у региону - рекао је за Спутњик Јагуб Сулејмани, генерални секретар иранског Црвеног полумесеца.

По његовим ријечима, како искуство показује, прва 3-4 сата су кључна, али с обзиром на временске услове у области, ти показатељи се донекле мијењају.

- Надамо се да ћемо ускоро чути добре вијести - поручио је он.

Спасиоци се приближавају мјесту наводног пада хеликоптера, јавља иранска телевизија, позивајући се на Црвени полумесец.

Министар унутрашњих послова Ирана потврдио је да спасилачки тимови још нису стигли до места несреће.

Турска послала помоћ

Турска је послала у Иран тим од 32 планинара и шест јединица специјалне технике како би помогла у потрази за хеликоптером, саопштило је одељење за ванредне ситуације Турске.

Огласио се Ердоган

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је са тугом примио вест о паду хеликоптера са иранским званичницима, те да се нада добрим вијестима.

Земље нуде помоћ

Премијер и предсједник Пакистана изразили су забринутост због несреће са хеликоптером у којем су се налазили предсједник Ирана, министар спољних послова и други званичници.

Премијер Ирака Мухамед ел Судани наложио је да се пружи помоћ Ирану у потрази за хеликоптером иранског предсједника, саопштио је портпарол ирачке владе Басем ел Авади.

Јерменија је спремна да пружи помоћ Ирану у спасилачкој акцији након несреће, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Саудијска Арабија такође је саопштила да подржава Иран и да је спремна да пружи помоћ.