latinica  ћирилица
19/05/2024 |  10:11 | Аутор: СРНА

Панић: Конаковић показао недостатак способности за конструктиван дијалог

Супротстављање министра иностраних послова Елмедина Конаковића свима, како унутар, тако и изван БиХ ко нема исти став као он, имплицира недостатак флексибилности и способности за конструктиван дијалог, нарочито у процесу доношења важних дипломатских одлука, изјавила је амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић.
Бојана Кондић Панић - Фото: РТРС
Бојана Кондић ПанићФото: РТРС

Панићева је навела да су дипломатски односи са земљама чланицама ЕУ, попут Мађарске, кључни за процес европских интеграција БиХ, а када се такви односи нарушавају то може засигурно имати негативне посљедице на перспективу придруживања ЕУ, као и на шире међународне односе.

Поводом најаве Конаковића да ово министарство неће наставити примјену Акционог плана о преносу знања о процесу приступања ЕУ између овог и Министарства иностраних послова и трговине Мађарске, Панићева је указала да дипломатија захтијева способност да се чују и уваже различити ставови и да се пронађу компромисна рјешења која су у најбољем интересу државе, а у случају БиХ у интересу свих њених грађана, не само Бошњака.

- Анатемисање свакога ко покушава имати пријатељске односе са Србима је још једна у низу непријатељских порука свим дипломатама из реда српског народа - напоменула је Панићева.

Овакав став, истакла је, доприноси само поларизацији унутар БиХ и између БиХ и сусједних држава, што може отежати дипломатске напоре за регионалну стабилност и сарадњу.

- Урушавање односа са једном пријатељском земљом указује на потенцијални проблем у вођењу спољне политике која би требало да буде заснована на дипломатији, дијалогу и сарадњи - оцијенила је Панићева.

Она је напоменула да је успостављање и одржавање пријатељских односа са свим сусједима, укључујући Србију, кључно за дугорочну стабилност и напредак у региону.

Она је подсјетила да је вођење спољне политике у БиХ, у оквиру структуре постављене Дејтонским мировним споразумом, у надлежности Предсједништва БиХ.

- Аутономним доношењем одлука министра Конаковића, јасно је да се ради о елементарном непоштовању Устава БиХ, које за посљедицу има урушавање односа са пријатељским земљама и отвара неколико важних тема у вези са вођењем дипломатије БиХ - нагласила је Панићева.

Она је истакла да одржавање отвореног дијалога, чак и са земљама које имају различите ставове о осјетљивим питањима, може дугорочно донијети више користи у смислу стабилности и интеграције у ЕУ.

Конаковић је у отвореном писму европском комесару за проширење и сусједство Оливеру Вархељију упутио критике због, како је навео, јавног придруживања "срамној пропаганди" предсједника Србије Александра Вучића и оптужио га да се приклонио Србији против резолуције о Сребреници.

Уједно је обавијестио Вархељија да неће наставити имплементацију Акционог плана о преносу знања о процесу приступања ЕУ са Министарством спољних послова и трговине Мађарске, након што је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да његова земља неће гласати за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.