latinica  ћирилица
18/05/2024 |  17:19 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Русија се снажно противи резолуцији о Сребреници (ФОТО/ВИДЕО)

Русија се снажно противи резолуцији о Сребреници којом се Србима жели приписати етикета "геноцидног народа" - јасан је став руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова, који је пренио у Бањалуци и на манифестације "Дани Русије у Републици Српској".
Игор Калабухов - Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Игор Калабухов - Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Учесници овог скупа сагласни да ће се евентуалним усвајањем резолуције односи унутар БиХ додатно закомпликовати, што и желе они који спонзоришу и подржавају резолуцију.

Наратив да су искључиво Бошњаци страдали у ратовима 90-их је погрешан и контрапродуктиван.

На манифестацији која ће трајати три дана, учествују еминентни стручњаци из Српске, региона и Руске Федерације.

Руска Федерација има јасан и недвосмислен став када је ријеч о Резолуцији о Сребреници. То је доказао Василиј Небензја недавно пред Савјетом безбједности УН, то је показано и данас у Бањалуци на манифестацији "Дани Русије у Републици Српској". Представници и академици Руске Федерације противе се покушају демонизовања српског народа у Уједињеним нацијама. Историјско "њет" из 2015. године, још боли колективни Запад.

-  Када су Енглези 2015. добили по глави одлуком Руске Федерације, ветом, они су приступили стратегији која се зове "убиј непријатеља туђим ножем". Сад они користе неке своје инструменте у том правцу - рекао је Калабухов.

- Ми знамо гдје је правда. Треба да се боримо за то, надам се да и веће структуре, УН и еврпске структуре на крају крајева ће сазнати гдје и шта. А у крајњем случају, ми ћемо радити сљедеће године да доказујемо истину. Ја не видим другог пута - истакла је члан Руске академије наука Јелена Гускова.

Учесници су поручили да се резолуцијом покушава наметнути наратив да су бошњачке жртве биле једине што може додатно погоршати односе народа који живе у БиХ и региону.

Дани Русије у Српској (фото: РТРС)

- Једину ствар коју ја могу да кажем за ове покушаје да се искористи врло болна тема и то да се искористи у ускосебичним интересима, прије свега геополитичким. То је свакако контрапродуктивно - рекао је доцент на Факултету за свјетску политику на московском универзитету Ломоносов Андреј Малов.

- Иако је необавезујућа, имаће снажно политичко дејство и снажно ће њихову тезу додатно ојачати, постаће све агресивнији према друга два народа, посебно према Србима у БиХ - навео је министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Резолуцију су отворено подржале највеће силе западног свијета. Већина њих, сматрају аналитичари, из личних интереса. На дјелу су, кажу, колонијалне игре великих.

- Њемачка има свој интерес, наравно да успостави поново колонијалне односе овдје. Американци да сачувају свој дио колача на Балкану итд. Тако да ово најмање има везе са несретним жртвама грађанског рата у БиХ, на било којој страни да су биле те жртве - сматра директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић.

- Покушавају врло цинично, с једне стране Нијемци имају мотив да се оперу за Други свјетски рат, а са друге стране постоји тај мотив да се Срби практично одвоје од својих логичних савезника. Срби се данас налазе са огромном већином муслимана свијета на истој страни - рекао је политиколог и истраживач Института за европске студије из Београда Стеван Гајић.

Пријатељство српског и руског народа сеже дубоку у историју. И у овим турбулентним временима, Срби и Руси се заједно боре за исте вриједности.

- Наш непријатељ увијек жели да разбије јединство Русије по овим питањима и с обзиром на то да имамо сличности овдје и у Републици Српској и у БиХ, врло је важно да створимо такву климу да будемо заједно - истакао је Калабухов.

- Ви сте једно острво слободе у цијелој Европи. Сви су потчињени тим западним плановима рушења словенског фактора, а Срби овдје се држе. Без потчињавања и у томе је ваша снага - додала је Гускова.

Представници Русије су поручила да ће та држава наставити да поштује Дејтон те да је једино рјешење за сва питања и проблеме унутар БиХ, договор три народа и два ентитета, без уплитања странаца.