latinica  ћирилица
17/05/2024 |  21:13 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије отворио изложбу "Преподобни Јустин Ћелијски-ризница духа и премудрости"

Његова светост патријарх српски Порфирије отворио је вечерас изложбу "Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости", која је приређена у Музеју Српске православне цркве у Београду.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Отварању изложбе у атријуму Музеја СПЦ присуствовали су и архијереји окупљени на редовном засједању Светог архијерејског сабора СПЦ, свештенство и свештеномонаштво, као и бројни поштоваоци дјела једног од највећих теолога 20. вијека Преподобног Јустина Ћелијског.

Током пригодног умјетничког програма бесједио је епископ ваљевски Исихије.

Послије литургијских и културних свечаности које су ове године поводом обиежавања 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од преноса моштију Преподобног Јустина Ћелијског одржане у Врању, манастиру Ћелије и Ваљеву, Свети архијерејски синод одлучио је да се у спомен на великог духовника и једног од највећих теолога 20. вијека, организују прикладни програми и у Београду.

У оквиру програма, у недјељу, 19. маја, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару патријарх Порфирије ће служити свету Литургију уз саслужење свих отачаствених архијереја.

Истог дана, са почетком у 19.00 часова у Позоришту на Теразијама биће одржана свечана академија на којој ће о свом духовном оцу, ави Јустину, говорити епископ бачки Иринеј.
У програму у продукцији Информативне службе Српске Православне Цркве учестоваће еминентни умјетници, а улаз на свечану академију је слободан.