latinica  ћирилица
17/05/2024 |  09:13 ⇒ 09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски сабор бира нову Владу, имаће 18 чланова

Хрватски сабор данас бира нову владу мандатара Андреја Пленковића, која ће имати 18 чланова, међу којима су три министра из реда Домовинског покрета.
Хрватски сабор - Фото: РТРС
Хрватски саборФото: РТРС

Владу ће у парламенту представити Пленковић, коме је ово трећи мандат у низу на челу извршне власти. Осим чланова владе из Домовинског покрета, од којих су неки бивши ХДЗ-овци, извршна власт остаје непромијењена када је о личностима ријеч.

У Програму нове владе од 2024. до 2028. истиче се пет приоритета – успјешна, витална, праведна, одржива и суверена Хрватска.

У поглављу о Успјешној Хрватској посебно је издвојена макроекономска стабилност, конкурентна привреда и сигурно тржиште рада.

Као циљ наведено је и да ће просјечна нето плата достићи 1.600 евра, да ће се подстаћи отварање 125.000 нових радних мјеста и стопа запослености од 75 посто.

У оквиру поглавља Виталне Хрватске нагласак је на оснаживању породице и подршци младима.

Посебан је фокус и на бризи о пензионерима, којима ће до краја мандата ове извршне најнижу пензију припмати у износу од 750 евра.

Када је ријеч о праведној Хрватској у програму се као циљ наводи независно правосуђе и борба против корупције, а посебно се истиче и слобода медија, заштита људских права и права националних мањина, борба против насиља над женама и децом, као и доступнији и одрживији здравствени систем.

У оквиру Одрживе Хрватске приоритет је декарбонизација привреде, енергетике и саобраћаја, господарење отпадом и очување биоразноликости.

Пети је приоритет Суверена Хрватска у којој се наводе циљеви - сигурност границе и унутрашња безбједност, затим модерна војска, брига о бранитељима и култура сјећања.