latinica  ћирилица
29/06/2024 |  11:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Јадовно највећи лички град под земљом - сјећање на жртве (ФОТО/ВИДЕО)

Обиљежена је 83. годишњица од страдања Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.
Служен парастос у Јадовну - Фото: РТРС
Служен парастос у ЈадовнуФото: РТРС

Парастос и помен жртвама, код једног од највећих стратишта овог логора - Шаранове јаме на Велебиту, служио је епископ горњокарловачки Герасим.

Епископ Герасим је истакао да је Јадовно данас највећи лички град, град који се налази под земљом.

- Треба да се сјећамо, треба да долазимо, да памтимо. Ако већ идемо на то, треба и да бројимо. Треба да кажемо истину и сваку бројку, у супротном, може нам се поновити - јасан је епископ Герасим.

Злогласни комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг, формиран је 24. јуна 1941. године и замишљен као мјесто за истребљење Срба и Јевреја из цијеле НДХ. У некој од 32, до сада откривене велебитске крашке јаме, на најмонструознији начин, живот је скончало више од 20 рођака Слободана Узелца из Липовог Поља.

- Из нашег села је најмање једно 200 душа донесено овдје. Мојих рођака, стричева, његових такође - каже Узелац.

Због тога је сјећање на наше невино страдале претке, наша дужност и обавеза - понављају и данас окупљени на овом стратишту.

Ове године помен страдалим прецима одали су бројни Срби из свих крајева Хрватске, Србије и Српске.

- Наша дужност је да чувамо и његујемо успомену на наше страдале претке, гдје год да су страдали - поручено је из Јадовна.

Служен парастос у Јадовну (Фото: РТРС)

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.